afb. Om Guru Yoga Opleider Sri Yoganand

In onze yoga opleiding groei je van kennis naar wijsheid!

 • Wil jij opgeleid worden in een holistische vorm van yoga, waarin de vele yogawegen samenkomen?
 • In een yoga opleiding met veel aandacht voor jouw persoonlijke en spirituele ontplooiing?
 • Wil jij een inspirerend yogadocent worden, die deskundig leert les te geven in yogahoudingen, ademtechnieken en ontspanningsmeditaties?
 • O.l.v. Yoganand, een enthousiaste opleider die al 25 jaar yogaopleidingen verzorgt?

In onze unieke yoga opleiding word je in 3 jaar opgeleid tot een veelzijdig yogadocent, die werkt vanuit liefde, innerlijke wijsheid en vitaliteit.

OMDe naam van onze yogaopleiding is OM Guru. Dit is  een krachtige Licht-mantra, die positiviteit, onvoorwaardelijke liefde en harmonie stimuleert. Tevens verwijdert deze mantra beperkingen en onwetendheid. Eenheid –Yoga- is wat er dan ontstaat.

Wat leer je in onze yoga docenten opleiding?

 • De diepere wijsheid van yoga
  De diepere wijsheid van yoga wordt in onze yoga docenten opleiding op een boeiende en hedendaagse wijze behandeld. Leidraad tijdens de lesdagen is de wijsheid zoals die vanuit de Maha Yoga, de Grote Yoga, al eeuwenlang door yogameesters doorgegeven wordt. Je zult ervaren hoe deze vorm van yoga een brede scholing is in de verschillende wegen van yoga:
  Hatha Yoga leert je over de lichaamsoefeningen, pranayama’s en ontspanningstechnieken,
  Raja Yoga leidt je naar binnen, o.a. door meditatie leer je de denkgeest te beheersen,
  Bhakti Yoga brengt je vreugde door mantrazang en leert je over liefdevolle toewijding,
  OM Guru Yoga Opleiding - Ananda Yoga Centrum.nlJnana Yoga schenkt je inzicht en kennis,
  Karma Yoga laat je ervaren wat onbaatzuchtig handelen is,
  Kundalini Yoga laat je de goddelijke energiestroom door de nadi’s en de chakra’s ervaren, en
  Chakra-psychologie geeft je inzicht in de werking van de verschillende niveaus van bewustzijn.

Zo wordt Yoga een levende ervaring voor je. Het is dan een natuurlijke groei in bewustzijn, die elke dag toepasbaar is op alle vlakken van je leven.

 • Kennis van de yogahoudingen –asana’s-, adembeheersing –pranayama– & ontspanning
  – Je leert in onze yoga opleiding staande, zittende en liggende yogahoudingen in hun dynamische en statische uitvoering.
  – Hierbij ga je ervaren dat bij het uitvoeren van de yogahoudingen een goed gebruik van de adem essentieel is. Zo beleef je de holistische werking van de yogahoudingen.
  – Daarnaast leer je pranayama ademoefeningen met hun diepe werking op lichaam en geest. Door adembeheersing brengen zij de denkgeest tot rust, stimuleren zij vitaliteit en laten op een liefdevolle wijze je kundalini-energie stromen.
  – Tevens leer je goede eindontspanningen te maken en te geven, met veel  aandacht voor de fysieke en energetische kant van een eindontspanning.
 • Vol zelfvertrouwen lesgeven
  We reiken vele tools aan om vol zelfvertrouwen en plezier yogales te geven. Denk daarbij aan:
  – het begeleiden van leerlingen naar de essentie van een yogahouding door een goed verwoorde instructie; taal is immers een uitdrukking van bewustzijn
  – het brengen van differentiatie in de asana’s
  – het inzetten van een juiste ademhaling bij de uitoefening van de yogahoudingen en meditaties
  – het samenstellen van een goede yogales
  – aandacht voor de beginsituatie: welke aspecten spelen een rol bij de keuze voor de asana’s in je yogales (o.a. niveau, weer, tijdstip)
  – het ervaren van de energetische werking van de asana’s
  – aandacht voor veiligheid in de yogales
  – het leren vertrouwen op je intuïtie bij het lesgeven
  – het opzetten van je eigen yogapraktijk

Na het volgen van de OM Guru Yoga Opleiding zul je dus als een geïnspireerd en veelzijdig yogadocent(e) yogales kunnen geven! Lees de enthousiaste reacties.

Enkele reacties over de yoga opleiding

De OM GURU Yoga Opleiding heeft mijn leven veranderd. In deze driejarige opleiding heb ik kennis gemaakt met diverse aspecten van yoga en ben ik gedegen voorbereid op het lesgeven. Yoganand is een inspirerende leraar die werkt vanuit zijn hart en je uitnodigt om ook vanuit je hart naar jezelf en anderen te kijken. Het eerste jaar kwam ik door zelfreflectie en onderzoek dichter bij mijn kern.

In de twee volgende jaren raakte ik steeds meer vertrouwd met de yogahoudingen, het lesgeven, pranayama’s en meditatie.

De drie jaren zijn voorbij gevlogen en hebben gemaakt dat ik als mens enorm ben gegroeid en veel positiever in het leven sta. Ik heb geleerd om les te geven vanuit mijn hart en in mijn kracht te gaan staan, en d.m.v. yoga mensen in hun eigen kracht te brengen.

Hartelijk dank, Yoganand, voor de afgelopen 3 jaar vol inspiratie, liefde en zorgzaamheid. Ze hebben mijn leven positief veranderd!

Ik wil Yoganand enorm bedanken voor de ontwikkeling en groei, die ik tijdens de OM Guru Yoga Opleiding heb mogen ervaren. Het was een mooie reis.

Ik ben vooral met de yoga opleiding gestart om meer inzicht te krijgen, niet perse om yogadocent te worden. Om gedurende een langere tijd in een groep te werken die ook vooruit wilde en waarmee ik ervaringen zou kunnen delen. De methode van lesgeven die Yoganand gebruikt sloot perfect aan bij mijn behoeften. Yoganand werkt wel volgens een curriculum, maar houdt hier niet star aan vast. Zijn lessen ontwikkelen zich door de inbreng uit de groep en speelden in op de behoeftes die er leven. Thema’s die werden aangedragen werden tijdens een lesdag behandeld. Dit is vrijheid in actie. De kennis die we opdeden kon direct worden toegepast in het dagelijks leven.

Yoganand deelt zijn aanzienlijke kennis van de yoga zonder enige arrogantie. Bijzonder is ook dat hij in de lessen in de eerste plaats mens blijven. Hij is bereid ook zijn uitdagingen en eigen ervaringen te delen, om de rest van de groep mee te laten profiteren van de kennis die hij in deze momenten op heeft gedaan. Na drie jaar heb ik het gevoel dat mijn doel om te groeien zeker is bereikt. Ik heb veel meer zelfvertrouwen en sta steviger in mijn schoenen. Daarnaast heb ik een flinke basis om als yogadocent zelfstandig aan de slag te gaan en geef ik al een paar jaar wekelijks les op mijn werk. Uiteindelijk ben ik zo enthousiast geworden over het geven van yoga, dat een eigen yogapraktijk een droom is die ik in de toekomst hoop te realiseren.

Een prachtige opleiding die mij dicht bij mijn eigen Bron gebracht heeft. Wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik. Ik leerde om me niet mee te laten nemen in de hectiek van het dagelijks leven, maar toeschouwer te zijn. Daarnaast is mijn intuïtie verder ontwikkeld en leerde ik om te leven vanuit mijn hart. Warmte en liefde uit te stralen en te gaan ervaren “wat je geeft krijg je terug”. Tijdens de opleiding kwam ik ook de schaduwkanten van mezelf tegen en leerde ik dit om te zetten naar positieve energie en met liefde naar mezelf te kijken.
Na 3 jaar opleiding is het heerlijk om dit uit te kunnen dragen in mijn lessen en in mijn dagelijks leven. Ik ben gaan merken dat alles in mijn leven gemakkelijker gaat.

Ik heb genoten van elke opleidingsdag en van mijn groei in de 3 jaren!

Wat is yoga?

yoga lessenYoga is een complete levenswetenschap, die duizenden jaren geleden in India ontstaan is. Yoga is een prachtige manier om op een positieve wijze meer te leren over de mogelijkheden van je eigen lichaam, je geest en je ziel.

Velen in het Westen kennen yoga vooral van  de fysieke lichaamshoudingen. Of als een effectieve methode om bewuster te ademen en te ontspannen.  Maar de wijsheid van yoga omvat veel meer. Yoga is een ontwikkelingsweg van spiritueel ontwaken, die je naar het ervaren van Eenheid zal leiden.

De yoga kent vele tradities en scholen die elk een eigen visie en interpretatie geven aan wat yoga is. In de afgelopen 40 jaar hebben we vele yogameesters bezocht. Zeer enthousiast zijn wij over de boeiende wijsheid die ons vanuit de Maha Yoga traditie aangereikt is. De inzichten uit deze wijsheid zijn erg compleet én natuurlijk. Wij geven ze graag aan je door in onze yoga-opleiding.

Waarom in Ananda Yoga Centrum een yoga opleiding volgen?

In de OM GURU Yoga Opleiding is er plaats voor de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van elke yogastudent. Waar gewenst zullen wij dit proces verduidelijken en op een stimulerende wijze richting geven.

Onze yogaopleiding is een opleiding waarin je met liefde en begrip naar jezelf leert kijken. Door dit mededogen ontstaat ontspanning. De aangereikte yogakennis wordt dan op een natuurlijke wijze tot innerlijke wijsheid.

Naast de spirituele ontwikkeling die je doormaakt leer je in onze yoga opleiding op een deskundige en enthousiaste wijze yogales te geven.

Alle vaardigheden die je in onze opleiding aangereikt krijgt brengen je energie –prana– aan het stromen, waardoor je innerlijke kracht toeneemt. Je raakt beter geaard. Je wordt vitaler. Vreugde en hartelijkheid in je leven nemen toe. Je gaat je beter uiten en beter luisteren. Je krijgt meer inzicht in jezelf, waardoor je beter gaat begrijpen wie je in wezen bent.

Het is met plezier dat we de positiviteit van Licht in onze yoga opleiding uitdragen. Onze geliefde Sadguru en spirituele coach Master Sri Vasudeva ondersteunt dit met heel zijn hart.

Zo wordt de yogaopleiding een prachtige ontwikkelingsweg, die zich in de 3 jaren dat de opleiding duurt zal ontvouwen. Bewust nemen we de tijd om dit te verwezenlijken. Elk jaar omvat 18 lesdagen, meestal eens in de 14-dagen. Zo kun jij je de aangeboden kennis en vaardigheden goed oefenen en eigen maken.

De opleiding tot yogadocent wordt gegeven in de sfeervolle en energierijke yogazaal van ons Ananda Yoga Centrum. Het is een bijzondere plek waar  alleen spirituele activiteiten plaats vinden.

Het lesprogramma

1e studiejaar yoga opleiding

Het accent ligt op de eigen ontwikkeling en groei. En we starten met de eerste principes van het lesgeven in hatha-yoga.

 • We gaan in op het functioneren van het fysieke lichaam en de relatie die er is met het energetische lichaam en haar chakra’s -energiecentra-. Fysieke anatomie wordt zo verbonden met spirituele anatomie.
 • Je krijgt inzicht in de bijzondere relatie tussen de chakra’s, de meridianen en de asana’s. 
 • O.a. pranayama’s -ademoefeningen-, geleide meditaties en mantrazang openen hogere energieën in je. Je chakra’s gaan hierdoor optimaler stromen. Dit geeft positieve veranderingen in je bewustzijn.
 • Elke lesdag krijg je een inspirerende yogales. Je zult hierdoor een dieper contact beleven met je fysieke en energetische lichaam.
 • Door de praktische uitleg van de yogafilosofie zul je de helende kracht van de wijsheid van yoga ervaren. Je zult een intenser contact ervaren met je ware natuur.
 • We behandelen de basisprincipes van het lesgeven en bespreken en analyseren elke lesdag verschillende yogahoudingen. En we starten met het oefenen van het inspreken van enkele eenvoudige asana’s.
2e studiejaar yoga opleiding

boot-houdingDit jaar verdiepen we de kennis van yoga. Jouw ontwikkeling tot een inspirerend yogadocent zet zich op een liefdevolle wijze voort.

 • We gaan in op de yoga-soetra’s van Patanjali, de kernteksten uit de Indiase wijsheid.
 • Verder krijgt de didactiek van het lesgeven meer aandacht: hoe breng ik de essentie van de oefeningen op een heldere, logische en goed geformuleerde manier over op mijn leerlingen.
 • We gaan in op het waarom van ontspannen, hoe het te integreren in je yogalessen en je leert goede eindontspanningen te maken.
 • We reiken je tips aan over het opzetten van een eigen oefengroepje.
 • Je krijgt aan het eind van het studiejaar handreikingen over de praktische kanten van het opzetten van een eigen yogapraktijk.
3e studiejaar yoga opleiding

In dit derde jaar zul je ervaren dat de kennis van yoga steeds meer groeit naar innerlijk ervaren & wijsheid.

 • Het lesgeven in hatha-yoga en pranayama verfijnt zich.
 • Je oefent het verzorgen van goede eindontspanningen.
 • hartchakra-oefeningJe leert op eenvoudige wijze  verschillende vormen van meditatie te begeleiden.
 • Ook leer je werken met de yoga-ademtherapie. Dit is een helende manier van werken met de subtiele ademstroom, prana.
 • Het verkennen en uitbreiden van leiderschapskwaliteiten, oa. wilskracht, inzicht, co-creëren, inspireren, intuïtie & visie. Dit zijn prachtige kwaliteiten van het Anja- of Guru chakra die je als yogadocent nodig hebt om op een inspirerende wijze een yogagroep te leiden.

In al de 3 leerjaren is er ruimte voor het stellen van vragen, die gaan over de praktijk van het lesgeven, yogaoefeningen of de eigen ontwikkeling.

Evaluatie en examen

Bewustwording en de ontwikkeling van spiritualiteit zijn processen die een ieder op zijn/haar niveau ervaart. Daarom hou je tijdens de opleiding een logboek bij met daarin je persoonlijke ervaringen en veranderingsprocessen.

Na het 1e studiejaar lever je een verslag in dat de vorderingen en ontwikkelingen beschrijft, die je in het eerste deel van de opleiding hebt doorgemaakt. Hetzelfde doe je na het 2e studiejaar.

Aan het eind van het 3e jaar sluiten we de opleiding af met een praktisch en theoretisch examen. Deze praktische proeve van bekwaamheid bestaat uit het samenstellen en geven van een yogales, samen met 2 medestudenten.

yogaopleiding_geslaagden2019
yogaopleiding_geslaagden-juni19

Het theoretische deel zal bestaan uit een werkstuk dat bestaat uit 2 onderdelen:

 1. een persoonlijke evaluatie over het proces dat je in de opleiding hebt doorgemaakt
 2. een werkstuk over een onderwerp gerelateerd aan yoga.

Bij een voldoende beoordeling van alle onderdelen verkrijg je het diploma van yogadocent.

Erkenning

shiva yoga opleiding

In de yogatraditie is het zo dat de leerling, die aan spirituele verdieping toe is op zoek gaat naar een meester (m/v). Deze guru (= brenger van het Licht / brenger van Weten in de duisternis) reikt zijn leerling al die vaardigheden aan, die nodig zijn om vanuit een innerlijk beleven de yogaleer te integreren in zijn/haar leven. Vanuit die innerlijke wijsheid kan hij/zij yoga verder uitdragen en onderwijzen.

Kennismaking- en aannamegesprek

Wij kunnen het ons voorstellen dat je na het lezen van deze webpagina wellicht nog met ons van gedachte zou willen wisselen over deelname aan onze yoga opleiding. Bel ons dan voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan tevens dienen als aannamegesprek.

Praktische informatie

Docent

Yoganand Gerritsen
yogaopleider, spiritueel coach, lichtwerker

Vele yogadocenten zijn door hem in de afgelopen 25 jaar opgeleid en dragen op hun beurt de mooie kennis van Yoga weer over naar hun yogastudenten.

Aanvang

In september ’23 start er geen nieuwe yogaopleiding.
Graag wijzen we je op de Yoga & Meditatielessen op maandagavond door Yoganand, waarin ook veel aandacht is voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling.