Een boeiende kinderyoga opleiding sinds 2004: Inspirerend, verdiepend, vreugdevol!

Kom jij meedoen?

afb. kinderyoga opleiding

Vrolijke ademoefening voor jonge kinderen

                     

Wat leuk dat je op de pagina van onze Kinderyoga Opleiding kijkt.

Zou jij op een speelse en liefdevolle manier yoga aan kinderen willen geven?
En dat willen leren o.l.v. een deskundige docente met jarenlange ervaring als leerkracht in het basisonderwijs en als (kinder-) yogadocent?
In een kinderyoga opleiding waarin je leert HEEL het kind tot bloei te laten komen, zowel lichamelijk, als emotioneel, mentaal en spiritueel?
In een opleiding die aansluit bij de belevingswereld en de leeftijd van kinderen van 4 tot 12 jaar?
En zou je daarbij ook weer het kind in jezelf willen ontmoeten?

Dan past onze kinderyoga opleiding goed bij jou!

Wij leiden je in 10 lesdagen op tot een enthousiaste en praktische kinderyogadocent. Je kunt dan boeiend kinderyoga geven in een eigen (yoga)praktijk, het onderwijs, BSO of gewoon thuis aan je eigen kids.

Wat leer je in onze kinderyoga docenten opleiding?

Tijdens de lesdagen ga je ervaren dat het geven van yoga aan kinderen een plezierig, creatief, liefdevol, inspirerend en speels gebeuren is. Daarbij is de hatha yoga, de yoga van de houdingen, steeds ons uitgangspunt.

 • De traditionele yogahoudingen, de asana’s, leer je om te zetten naar speelse yogaoefeningen voor kinderen.
 • De kinderyogahoudingen leer je te combineren met spel en beweging, met massage en aanrakingen, met ritme en zingen.
 • Je leert warming-up oefeningen, concentratie- en evenwichtsoefeningen, zintuigenoefeningen te integreren in je les.
 • Ook leer je hoe je goede kinderyogalessen opbouwt, die aansluiten bij de belevingswereld
  en de verschillende leeftijden van kinderen.
 • Je krijgt didactische tips & tops voor het lesgeven aan kinderen.
 • Je leert hoe je de lichamelijke en mentale gezondheid bij kinderen door een bewustere adembeleving kunt bevorderen.
 • Je leert rust te brengen in het denken door speciale ontspannings- en meditatieoefeningen voor kinderen.
 • Elke lesdag oefen je in het lesgeven van kinderyoga.
 • Je krijgt handreikingen voor het opstarten van een eigen kinderyogagroep, het geven van kinderyoga op school, bij een BSO of kinderdagverblijf. en tips over de praktische kanten van een eigen kinderyoga-praktijk.
 • Er is aandacht voor speciale vormen van lesgeven, zoals bijvoorbeeld Ouder en kind yoga.
 • Door de hatha-yoga, pranayama ademoefeningen en ontspanningsmeditatie elke lesdag geef je een boost aan jouw yoga practice.
 • Je stimuleert je persoonlijke groei en ontmoet weer het kind in jezelf.
Een boeiende kinderyoga opleiding sinds 2004

Onze Kinderyoga Opleiding is een kleinschalige en intensieve opleiding. De lesdagen zijn meestal om de 14-dagen. Bewust hebben we hier voor gekozen. Zo heb je namelijk de mogelijkheid de aangereikte theoretische en praktische kennis te laten indalen en thuis te oefenen. En de volgende lesdag is het plezierig dat je feedback kunt krijgen op jouw oefenervaring. Hierdoor neemt de effectiviteit van de lesdagen en van de opleiding voor jou toe.

Kinderyogales geven brengt vreugde

In onze opleiding tot kinderyogadocent ga je ervaren dat het lesgeven in kinderyoga een vreugdevolle activiteit is die veel voldoening geeft. Het is prachtig te zien hoe jouw lesgeven kinderen op een liefdevolle en spirituele wijze naar meer welzijn en gezondheid brengt!

En word jij ook blij als je zo’n reactie krijgt van een meisje in een kinderyogales: “Ik voelde allemaal deurtjes opengaan (wijzend op haar borst). Het voelt hier nu heel vrij.”
Sanne, 10 jaar

De positieve werking van kinderyoga
 • Spelenderwijs op avontuur
  Kinderen worden door het beoefenen van kinderyoga zich bewuster van hun lichaam en de zintuigen, van hun adem en hun verbeeldingskracht. Ze leren om naar binnen te gaan, zich te ontspannen, zich te concentreren en aanwezig te zijn zonder zich te verliezen in de prikkels om hen heen en in de eigen emoties. Kinderyoga geeft kinderen inzicht in hun eigen kracht en mogelijkheden; het geeft vreugde en veel plezier!In een veilige, ongedwongen sfeer gaan we spelenderwijs samen op avontuur, waarbij de yogahoudingen zorgen voor het opladen en afvoeren van overtollige energie, zodat er balans ontstaat tussen spanning en ontspanning.
 • Voorbij prikkels & stress
  Onze samenleving kent veel stress en een veelvoud aan prikkels. Yoga ontlaadt nerveuze energie die veroorzaakt wordt door te veel prikkels. Het versterkt een gezonde ademhaling en laat hierdoor de vitaliteit toenemen. De kinderyoga houdingen bevorderen het contact met het lichaam en zorgen voor een betere aarding. Zo komen kinderen (weer) met beide benen op de grond.
 • Emotionele intelligentie bevorderen
  Yoga werkt verbindend, er is geen competitie. We zien vaak dat er meer zelfvertrouwen ontstaat en dat kinderen op een emotioneel intelligente manier met elkaar leren omgaan. Speciale oefeningen, soms in tweetallen, bevorderen ook de sociale vaardigheden van de kinderen. Hierdoor leren zij zich weerbaarder op te stellen en duidelijker hun grenzen te aan te geven.
 • Een rustpunt
  Al jong spelen kinderen per dag uren op de computer. En ook op school ligt de nadruk vaak op rekenen, feiten en logica, de linkerhersenhelft. Hierdoor raken kinderen uit balans. Door kinderyoga brengen we de hersenhelften weer in balans wat het welzijn van het kind bevordert. In een wereld waar veel van het mentale vermogen gevraagd wordt kan de kinderyogales daarom een belangrijk rustpunt zijn.

Kortom, door kinderyoga kunnen we kinderen op een liefdevolle en positieve wijze begeleiden naar welzijn, naar een beter evenwicht tussen een gezond lichaam en een gezonde geest. En is het niet prachtig, dat je, door zo met kinderen te werken, ook bijdraagt aan een betere wereld en toekomst vol vrede?

Lesthema’s rondom de leefwereld van het kind

Je leert in onze kinderyoga opleiding te werken rondom diverse thema’s die je in je kinderyogalessen kunt gebruiken. Yoga voor kinderen vraagt een andere benadering dan yoga voor volwassenen. Kinderen zijn speels en bewegelijk, zijn creatief en hebben een levendige fantasie. Ook hebben zij een behoefte aan geborgenheid en veiligheid. In de kinderyogalessen zullen we aansluiten bij die leefwereld. Belangrijk hierbij is dat we de kinderen zó aan spreken en op die wijze laten bewegen, dat hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn toenemen.

Ontmoet het kind in jezelf

Tijdens de opleiding zul je gaan ervaren dat het veel plezier geeft om met kinderen te werken. Het is prachtig ze te zien genieten en ontspannen. Dit brengt je weer in contact met het kind in jezelf. Dit verbindt je op een diep niveau met de kinderen. Geweldig om te mogen werken vanuit je hart!

De kinderyoga opleiding zal tevens bijdragen aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Voor deze groei is er in de opleiding plaats en wij zullen deze verder begeleiden en waar mogelijk bevorderen.

Een lesdag

Kinderyoga opleiding_lesdag-oefenenEen lesdag in de kinderyoga opleiding is erg gevarieerd: we beginnen de les om 9.30 uur met een kort meditatiemoment, om zo de indrukken van alledag achter ons te laten en ons te openen voor de kinderyoga.

Vervolgens besteden we aandacht aan yoga oefeningen, ademtechnieken en ontspanning. We zullen dit praktisch doen in de vorm van een yogales. Na elke les bespreken we enkele yogahoudingen uitgebreid, zodat je goed gaat voelen wat de oefeningen doen. Dit ontwikkelen en begrijpen van de yogaoefeningen is belangrijk omdat je dan de houdingen ook goed naar de kinderen kunt vertalen.

Hierna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze kunnen gaan over je eigen ervaringen n.a.v. de vorige lesdag, over je ervaring opgedaan tijdens oefenen thuis, of in het oefenen met kinderen. Leuk zijn de voorbeelden die we geven hoe de yogahoudingen, die eerder in de ochtend in de yogales behandeld zijn omgezet kunnen worden voor de kinderen. Ook jouw creativiteit en fantasie zal hierbij worden aangesproken.

Na de lunchpauze volgt een kinderyoga les met uitleg over de achtergronden, waarbij praktijk en theorie elkaar zullen afwisselen. Vaak gebeurt dit aan de hand van een themales voor jongere kinderen en oudere kinderen. Verderop in de opleiding ga je ook zelf oefenen in lesgeven. De lesdag is ongeveer om 15.00 u. afgelopen.

Eindopdracht

De kinderyoga docenten opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht, die bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. In het praktische deel geef je een kinderyogales aan je medecursisten. Als theoretisch opdracht vragen we je een verslag te schrijven over het proces dat je tijdens de kinderyoga opleiding hebt doorgemaakt.

Bij een voldoende beoordeling van beide onderdelen van de eindopdracht geeft dit recht op het certificaat docent(e) Kinderyoga.

Bijscholingsdagen

Onze kinderyoga bijscholingsdagen / workshops bieden je nieuwe vaardigheden die verdieping en uitbreiding brengen voor jou als kinderyogadocent. We bevelen de volgende workshops van harte aan: Mindfulness voor Kids , Ontspanning & Rust voor kinderen & tieners, Zelfvertrouwen & Kracht bij kids & tieners.

Enkele reacties over de kinderyoga opleiding

Afgelopen donderdag had ik mijn eerste kinderyogales. Er waren zeven kinderen aanwezig. Ik was van te voren best zenuwachtig, want je wilt toch dat zo ’n eerst les goed in elkaar steekt.

Ik had als thema circus gekozen en na de oefening De Kameel, zei een meisje heel plots: “Juf, dat was een fijne oefening. Toen voelde ik allemaal deurtjes hier (op haar borstkas wijzend) opengaan. Ik voel me hier nu heel vrij”. Dit vind ik zo mooi, zeker als dat dit in je eerste kinderyogales gebeurt.

Dat wilde ik even delen met jullie. Dat ik dit door de Ananda Kinderyoga Opleiding, die ik bij jullie gevolgd heb, zo mag meemaken. Fantastisch! Ik ben jullie zeer dankbaar!

In de Ananda Kinderyoga Opleiding wordt  een veilige en fijne omgeving geschapen om tot leren te komen. De opleiding is veelzijdig en kinderyoga wordt van veel kanten belicht. Elke les was voor mij weer een feestje!

Wat ik als zeer positief ervaren heb is dat we elke dag gestart zijn met een ‘volwassen’ yogales en later op de dag dezelfde houdingen aangeboden kregen maar nu aangepast voor kinderen in een kinderyogales. Als onderwijskracht wist ik weinig van yoga, maar hierdoor kreeg ik snel een goed inzicht. Het heeft me ontzettend geholpen bij het samenstellen van een goede kinderyogales.

En persoonlijk heb ik me tijdens de opleiding ook ontwikkeld. Ik moest eerst wennen aan stilte, maar kan dit nu zeer waarderen.

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de mooie uitleg tijdens de lesdagen. Ik heb de Kinderyoga Opleiding in Ananda Yoga Centrum als zéér prettig ervaren. De sfeer, de ruimte, helemaal fijn!

Ik heb erg genoten van de fijne sfeer tijdens de lesdagen. En erg mooi hoe ik geleerd heb om de kinderyogalessen vorm te gegeven aan de hand van thema’s.

Praktische informatie

Aanvang

Datum volgt

Aantal dagen

10 zondagen van 9.30 tot ±15.00u., meestal eens per 14-dagen

Data Opleiding

Docenten

Gastdocent Yoganand Gerritsen
(yogaopleider OM GURU Yoga Docenten Opleiding)

Studiekosten

€825,- ex btw (€999,- incl btw)
inclusief uitgebreid lesmateriaal en cursusmap.

Aanmelden

Vraag via het contactformulier het inschrijfformulier van de opleiding aan.

Het minimum aantal deelnemers aan de opleiding is 5, het maximum aantal 10.