chakra's-kundalini-ida-pingala-sushumna-nadi-Heb jij ook wel eens het gevoel dat je iets mist in je leven? Dat naast de welvaart die je ervaart er toch iets ontbreekt? Waar je op school of tijdens je opvoeding niet over gehoord hebt. En dat er onbewust een gevoel is dat je het niet buiten jezelf moet zoeken maar in jezelf? Deze gedachte is helemaal niet vreemd. Je staat op het punt een kostbare schat in jezelf te (her-)ontdekken. Op dit moment word jij je er van bewust dat er meer is dan alleen de fysieke werkelijkheid.

Oude teksten van yogi’s en wijzen uit diverse tradities vertelden eeuwen geleden al dat de mens niet alleen maar bestaat uit botten, spieren en zenuwen. Zij vertelden dat wij ook een energie lichaam hebben. Om dat te ervaren is het goed om stil te worden en de aandacht mindful naar binnen te brengen. Want daar in jezelf is de bron van alle heelheid te vinden.

Spirituele ontwikkeling is een unieke reis, die jij onderneemt om je innerlijke rijkdom te her – ontdekken. Het is een groeiproces dat je stap voor stap zal brengen bij inzichten in je zelf en bij het ervaren van kwaliteiten van heelheid in je, zoals liefde, vrede, vreugde, kracht, zuiverheid en geluk.

Langzaamaan ontvouwt zich de ervaring dat je vanuit liefde verbonden bent met alles op aarde en dat je deel uit maakt van een groter geheel. Er zal verwondering zijn: je gaat ervaren wat een enorme potentie en prachtige mogelijkheden je als mens in je draagt. Het geeft je menselijk bestaan de diepgang waar je in wezen naar verlangt. Wauw, spirituele ontwikkeling is dus een ontdekkingsreis naar je Ware Zelf!

anahata-chakra-hart-chakraHet doel: balans en harmonie

Door spirituele ontwikkeling kom je dichter bij de vrijheid, die in jou aanwezig is. Je stapt uit de beperkingen en gebondenheid die het ego, jouw persoonlijke identiteit, creëert. Spirituele ontwikkeling en groei opent je hart en brengt je bij je Essentie, je Ziel. Het voelt als thuiskomen!

Het ervaren van heelheid zul je niet alleen in jezelf gaan voelen, maar het zal ook leiden tot een intenser en beter contact met je omgeving, met je partner, je gezin, je ouders, je werk, de wereld.
Echte spirituele ontwikkeling maakt, dat alles wat er in je leven gebeurt vanuit aandacht en uiteindelijk zonder oordeel waargenomen wordt. Dan kun je op een liefdevolle wijze oude ballast oplossen en komen inzichten en echte vrijheid ervoor in de plaats.

Je chakra’s ontdekken en gebruiken

Op deze spirituele reis ga je ontdekken dat er zich op een aantal plaatsen in je energielichaam belangrijke energiecentra, chakra’s, bevinden. Deze beïnvloeden vele aspecten van je functioneren en onderhouden de communicatie tussen je fysieke en subtiele lichaam. Elk chakra heeft een relatie met een bepaald niveau van bewustzijn, en een subtiele ervaring van energie.

lotus-bloemStel je de chakra’s voor als lotusbloemen. Een lotusbloem opent zich in het licht en sluit zich in de duisternis. De chakra’s zijn gesloten als de spirituele energie van Licht en Liefde niet vrij stroomt. Die vrije stroom van energie hou je vaak onbewust tegen door negatief te denken, weerstand, vooroordelen of angst. Je ervaart dan een gebrek aan vitaliteit of zelfvertrouwen, depressiviteit, of je denken is chaotisch.

Om optimaal over de oneindige kracht van de chakra’s te beschikken is er eerst een diepe wens tot verandering en spirituele groei nodig. Dan gaat je energie, de Shakti, weer vrij stromen en brengt deze de chakra’s op een hoger niveau tot leven.

Je raakt steeds meer verbonden met jezelf, met jouw passie, met je bestemming, met de anderen, en met de wereld. Steeds helderder zul je gaan zien wat de krachten zijn, die je keuzes sturen. In plaats van slachtoffer te zijn van het leven wordt je de regisseur van je leven. Je gaat de harmonie ervaren, waar je naar op zoek bent. Je leert relativeren en objectiever waar te nemen. En, vanuit vertrouwen, je over te geven aan de stroom van het leven.