heldenhouding hatha yoga virabhadrasanaYoga is een prachtige manier om op een positieve wijze meer te leren over de mogelijkheden van je eigen lichaam, je geest en je ziel. In de westerse wereld verstaat men onder yoga vaak de yoga van de lichaamshoudingen, de asana’s. Dit is voor velen ook de eerste kennismaking met yoga.

De oefeningen in een yoga les maken het lichaam flexibel, geven het kracht en leren je body het verschil te ervaren tussen spanning en ontspanning. Ook wordt er geleerd hoe je de adem optimaler kunt gebruiken om gezonder en vitaler te worden. Dit wordt prana yama genoemd.

Diep rustgevend effect

Door het richten van de aandacht zal door het beoefenen van de asana’s, in combinatie met een goed gebruik van de adem, een diep rustgevend effect naar het lichaam en naar de geest optreden. Dit maakt, dat velen erg uitzien naar hun wekelijks yogales: er komt ruimte in het lichaam, oude lichamelijke klachten worden minder of lossen zelfs op, belastende emoties worden minder en hanteerbaarder, wilskracht ontwikkelt zich, en de malende gedachten in het hoofd worden minder; in plaats daarvan ontstaan concentratie, rust en ontspanning.

 

Men wil meer

Enthousiast geworden over deze bijzondere ervaringen wil de yogabeoefenaar/-ster vaak meer. Naast het uurtje yoga gaat men ook thuis aan de slag. Er wordt geoefend, op internet gezocht, boeken gelezen. Men gaat ervaren dat yoga meer is dan alleen het beoefenen van lichaamshoudingen. Ontdekt wordt dat yoga in essentie alles te maken heeft met subtielere energieën in en om ons heen. Een totaal nieuw concept ontvouwt zich.

Innerlijk verlangen

shiva-mahadevaEr komt een innerlijk verlangen naar nieuwe groei en ontwikkeling. Men gaat inzien dat wij als mens meer zijn dan een fysiek wezen. Dan is men klaar voor de volgende fase die het pad van yoga aanreikt. Men ontdekt dat hatha yoga het begin is en dat het yogapad nog veel meer moois te bieden heeft. Er komt behoefte aan begeleiding in het ontwikkelen van de energiestroom en aan nieuwe vaardigheden die helpen bij het leren hanteren van de subtiele stroom van energie door de diverse energiekanalen, nadi’s, en bewustzijnscentra, chakra’s.

Men krijgt ook de behoefte om deze positieve ervaringen uit te dragen en te delen met anderen. Als je dit herkent is dit een goed moment om je te oriënteren op het volgen van een yogaopleiding. In een yoga opleiding kom je nl. in aanraking met aspecten uit de yoga die meestal in een ‘gewone’ yogales niet besproken worden. Dit komt omdat niet iedereen in zo ‘n wekelijkse les er aan toe is om de diepere achtergronden van de wetenschap van yoga tot zich te nemen.

Durf te vertrouwen

Ga bij het maken van een keuze voor een yoga cursus, opleiding of workshop niet over één nacht ijs. Bezoek open dagen, of maak een afspraak om de sfeer in het opleidingscentrum te proeven. Zoek een centrum dat bij je past. Durf te vertrouwen op je gevoel en intuïtie.

In een goed centrum is respect voor de eigen identiteit. Je voelt je er veilig. Er is in de opleiding, cursus of workshop plaats voor jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling.