massage-handen-op-rugMassage kun je zien als een bijzondere vorm van energie-uitwisseling tussen twee mensen. Een massage, die met aandacht en op liefdevolle wijze wordt gegeven, bevordert het welbevinden van lichaam en geest. Ons lichaam is namelijk de tempel van onze ziel en verdient het om zorg, liefde en aandacht te krijgen. Wat is het mooi dat massage daartoe kan bijdragen.

Wanneer we iemand masseren, helpen we de spieren te ontspannen, een betere doorbloeding te stimuleren en wordt het lichaam van binnen uit gereinigd doordat de lymfestroom toeneemt. Een bijzonder proces, waardoor meer ontspanning ontstaat, stress gemakkelijker oplost, hierdoor vitaliteit bevorderd wordt en de geest tot rust komt.

Overdracht van Universele Energie

“De aanraking van een voelende hand kan als een bliksemflits in het duister de mens verlichten,” zei eens een grote Indiase meester. Het is ook onze ervaring dat de helende kracht van aanraking door massage wonderen kan verrichten. Immers wanneer we iemand masseren, behandelen we niet allen zijn of haar fysieke lichaam met botten, spieren en huid, maar wordt ook de subtiele energie van een persoon in beweging gebracht. Universele Energie van Licht en Liefde, Prana, wordt via onze handen en vingertoppen overgebracht naar de persoon die we aanraken, terwijl de huid van de ontvanger de energie verder geleidt. We zijn als masseur als het ware een instrument van het Universum, wanneer we deze helende energie overbrengen op de ander. Bijzonder om te zien dat verstoringen en blokkades, die leiden tot fysieke klachten, zo kunnen oplossen. Als je op deze wijze werkt zul je ervaren dat de effectiviteit van massage geweldig toeneemt. Door deze holistische benadering vindt heling van binnenuit plaats.

Dit vraagt van de masseur een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en een instelling om zijn of haar energieniveau toe te laten nemen in het besef, dat hij/zij een doorgeefkanaal is van Universele energie naar het lichaam en de geest van de ontvanger.

Bevorderen van onze intuïtie

???????????????????Om deze reden is het belangrijk dat we ons goed op de massagebehandeling voorbereiden, door gebruik te maken van adem- en meditatieoefeningen, die onze hartenergie, de energie van onvoorwaardelijke Liefde, verbintenis en heling, stimuleert. We komen in contact met onze Innerlijke Bron, onze intuïtie, die ons zal leiden bij de massage. De massage wordt zo een vloeiend samenspel tussen masseur, gemasseerde en het Universum. Beperkingen vallen dan weg, ego’s worden losgelaten, dualiteit lost op, tijd speelt geen rol meer, de cliënt én de masseur worden beide opgeladen en ervaren een eindeloze stroom van energie. Zo wordt masseren een verrijking voor alle partijen!

Wanneer we vanuit ons hart werken en masseren, zullen we merken dat we een houding ontwikkelen van onvoorwaardelijke liefde en mededogen t.o.v. onze cliënten. Masseren is dienstbaar zijn. Dienstbaarheid is volgens de yogageschriften de hoogste Dharma of deugd.

Veiligheid geeft ontspanning

Het is belangrijk dat we de persoon die we gaan masseren op zijn/haar gemak stellen. Hierdoor zal deze zich veilig voelen in onze handen en zich gemakkelijker overgeven aan de massage. Hij of zij geeft het lichaam toestemming om te ontspannen, en stelt alle verdedigingsmechanismen buiten werking. De ontvanger mag zichzelf toestaan om energie te ontvangen en dit ook in zich opnemen. Wanneer hij of zij zich niet veilig voelt en verzet zal hij immers niet het volle profijt van de massage-behandeling hebben!

Zelf leren?

Zou je zelf volgens de hierboven genoemde vaardigheden en intenties willen leren masseren?  Kijk dan eens op de pagina van de Opleiding Ayurvedische Massage