Ayurvedische Massage Opleiding

Opleiding ayurvedische massage - Ananda Yoga Centrum

Dhanwantari, godheid van healing, geneeskunde en ayurveda

Helend voor jezelf en de ander!

VOL; neem contact op als je op de wachtlijst geplaatst wilt worden

Zou jij holistisch willen leren masseren ?
O.l.v. een deskundige docente met 33 jaar ervaring?
Wil je daarbij leren werken met het bijzondere zelf-regulerende en zelfherstellende vermogen van ons lichaam?
In een opleiding met veel aandacht voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van je intuïtie als masseur?

In deze holistische massage opleiding word je in 1 jaar opgeleid tot een masseur (m/v) die werkt vanuit liefde, wijsheid en intuïtie.

Je leert in dit jaar:
 • een diep ontspannende ayurvedische lichaamsmassage met speciale oliën –Abhyanga-
 • een ayurvedische voetreflexzone massage met vele  helende drukpunten –Pad-Abhyanga-
 • behandelen vanuit wijsheid & inzicht: de achtergronden van Ayurveda, spirituele fysiologie en diagnostiek en de chakra’s

Bewust kiezen wij voor een jaaropleiding van 18 lesdagen. Zo kun jij je de aangeboden kennis en vaardigheden goed eigen maken.

Wat is ayurvedische massage?

Ayurvedische Massage is  afkomstig uit Ayurveda, de eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Zij beschrijft hoe wij mensen een lang, gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

Ayurvedische massage is daarbij een belangrijk onderdeel in de dagelijkse verzorging.  Ayurvedische massage heeft  een positieve en balancerende werking op lichaam, geest en ziel. Zij zuivert het lichaam van afvalstoffen, brengt de levensenergie prana in beweging en bevordert rust in gedachten en emoties. Heel bijzonder daarbij is, dat door ayurvedische massage het  zelfregulerende en herstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd!

Waarom in Ananda Yoga Centrum een ayurvedische massage opleiding volgen?

In onze Ayurvedische Massage Opleiding leer je hoe door middel van een liefdevolle ayurvedische lichaamsmassage of door een ayurvedische voetreflexbehandeling, klachten voorkomen kunnen worden.
En tevens leer je hoe je via massage een onbalans of klacht kunt behandelen.
Uniek in onze massage opleiding is dat je inzicht krijgt in het ontstaan van een energetische onbalans in lichaam of geest. We gaan daarbij uitgebreid in op de relatie tussen klachten, chakra’s en dosha’s en de organen van het lichaam. Een heel holistische benadering!

“De aanraking van een voelende hand kan
als een bliksemflits in het duister de mens verlichten”

                                                               Radhakrishnan

Wil jij deze ayurvedische massages leren en kunnen toepassen thuis of in je praktijk?

In onze Ayurvedische Massage Opleiding ga je masseren opl.Ayurvedische Massageervaren als een liefdevolle en dankbare vorm van werken met mensen. Dat kan in een praktijk of gewoon bij je thuis: 2 handen zijn genoeg. Ook is de opleiding een mooie uitbreiding van je massage-, yoga-, reiki- of therapie-praktijk.
De behandelingen zijn heilzaam voor jong en oud!

Aan het eind van de opleiding kun je in je praktijk de volgende behandelingen geven :

 • een ayurvedische lichaamsmassage met olie -Abhyanga
 • een ayurvedische voetreflexzone behandeling met vele drukpunten aan de voeten –Pad-Abhyanga
 • een Indiase hoofdmassage –Shiro-Abhyanga
 • een combinatie van deze onderdelen.
Je spirituele ontwikkeling en groei als ayurvedisch masseur

We werken in een kleinschalige groep met veel persoonlijke aandacht voor jou als student. Elke lesdag wordt er gemasseerd in 2-tallen: je geeft de massage en je wordt ook zelf gemasseerd! Zo ervaar je zelf de positieve en zuiverende werking van ayurvedische massage op je lichaam en geest.

Veel aandacht is er in de opleiding voor jouw persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling als toekomstig masseur/ masseuse. Je leert daarom te masseren vanuit een harmonieuze, zuivere en evenwichtige houding. Yoga, ademoefeningen, ontspanningsmeditaties en een goede aarding dragen daartoe bij en zijn een vast onderdeel van iedere lesdag.

Lesprogramma
 • De dag begint met enkele yoga– en ademoefeningen en een ontspanningsmeditatie. Volgens Ayurveda ben je als masseur een doorgeefluik van de Universele Energie naar het lichaam en de geest van de ontvanger. De oefeningen helpen je daarom goed te aarden, je dagelijkse beslommeringen los te laten  en je energie krachtig te laten stromen.
 • Uitleg over Ayurveda, Spirituele fysiologie en diagnostiek en Chakraleer.
  Je gaat leren de diepere verbanden te zien tussen de geest, de ziel en het lichaam. Je krijgt inzicht in de relatie tussen klachten, de chakra’s, de dosha’s en het functioneren van het fysieke lichaam met haar organen. Zo kom je vaak tot inzichten die op een liefdevolle wijze kunnen leiden naar een innerlijk veranderingsproces met een lichamelijk effect!
 • De massage wordt voorgedaan en geoefend in 2-tallen:

De  Ayurvedische lichaamsmassageAbhyanga Massage (ca. 8 lessen).
Een liefdevolle olie massage  voor het hele lichaam met ayurvedische massagetechnieken, wrijvingen en strijkingen. Daarmee worden lichaamsweefsels versterkt, de bloedsomloop gestimuleerd, de levensstromen- dosha’s- in evenwicht gebracht. Het lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen. En fysieke of emotionele verstoringen van energie kunnen zo voorkomen worden of zelfs oplossen.

 1.  
Opleiding ayurvedische massage voeten

De Ayurvedische voetreflexmassagePad Abhyanga (ca. 10 lessen).
Het masseren van de voeten werd in India al vele duizenden jaren in India toegepast. De  voetreflexzone massage- pad abhyanga– gaat ervan uit dat de verschillende organen, klieren en weefsels in het menselijke lichaam verbonden zijn met bepaalde reflexgebieden aan de voeten, enkels en tenen.  Je leert op liefdevolle en deskundige wijze deze voetreflexzones d.m.v. massage- en drukpunt technieken te behandelen. Klachten of verstoringen van energie kunnen zo voorkomen worden of verdwijnen.

Afronding van de opleiding

De Opleiding Ayurvedische Massage wordt afgesloten met een eindopdracht, die bestaat uit een praktisch massage-deel en het maken van enkele massageverslagen. Bij een voldoende beoordeling van deze beide onderdelen ontvang je het diploma ayurvedisch masseur -m/v-.

Meer informatie Aanmelden

Praktische informatie

       Het corona protocol in Ananda       

Aanvang

vrijdag 25 september 2020

Aantal dagen

18 vrijdagen van 9.30u. tot ±16.15u., meestal eens per 14-dagen.

Data

2020: 25 sept., 9 okt., 30 okt, 13 nov., 27 nov., 4 dec.,
2021: 8 jan., 22 jan., 5 feb., 26 feb., 12 mrt, 26 mrt., 9 apr., 23 apr., 14 mei, 28 mei, 11 jun., 25 jun.

Docenten

Ishwari van den Berg
Massage-& yogaopleider,  spiritueel coach

Gastdocent: Yoganand Gerritsen

Studiekosten

€ 1.400 ex. btw / € 1.695,- incl. 21% btw.
Inclusief supervisie, olie & uitgebreide opleidingsmap.

In overleg is eventueel gespreide betaling mogelijk, hieraan zijn kosten verbonden.  Bel ons (0313-414893) gerust hierover; zie ook het inschrijfformulier.

Aanmelden

Tot de opleiding word je toegelaten wanneer wij een positief aanname/ kennismakingsgesprek met je hebben gehad. Bel ons, 0313-414893, om een afspraak te maken of vul het contactformulier in.

Het inschrijfformulier reiken we je in dit gesprek aan.

Enkele reacties over de opleiding

Mijn motivatie om de opleiding Ayurvedische massage te gaan doen kwam door de ervaring die ik hiermee had opgedaan in India. Na de site van het Ananda Yoga Centrum te hebben bekeken wist ik dat dit voor mij de juiste opleiding zou zijn. Na het intakegesprek met Ishwari van den Berg en in het centrum te zijn geweest werd mijn gevoel bevestigd.

De opleiding Ayurvedische massage heeft mij veel meer gebracht dan alleen het beheersen van deze prachtige techniek. De lessen van Ishwari zijn leerzaam, duidelijk en inspirerend. Na afronding van dit opleidingsjaar ben ik niet alleen gediplomeerd Ayurvedische masseuse maar is ook mijn spirituele ontwikkeling enorm gegroeid door de yoga- en meditatieoefeningen die we tijdens de lesdagen doen en de theorie die Ishwari gedurende het jaar overbrengt.

Ik ben ontzettend blij dat ik de stap genomen heb om in het Ananda Yoga Centrum deze opleiding te hebben gedaan. Inmiddels heb ik mijn eigen praktijk opgezet en kan de opleiding  iedereen van harte aanbevelen.

Hoe mooi is het om als verpleegkundige met deze ayurvedische massage opleiding mijn kijk op de reguliere gezondheidszorg uit te breiden met kennis over de prachtige ayurvedische gezondheidsleer. Ik ben erg dankbaar dat ik deze opleiding heb mogen volgen bij je, Ishwari.

Als analytische therapeut verruimen zowel de Abhyanga als de Pad- Abhyanga mijn werkterrein. Daar waar woorden niet kunnen raken is het de aanraking die het zelfhelende vermogen van mijn cliënten aanzet. Noodzakelijk processen worden geactiveerd waarbij de heling niet gaat over hulp of geholpen worden maar het aanspreken van een dieper weten. Het is een eer dit te mogen toepassen binnen de reguliere zorg.

De analyse van gebieden die verstoord of geblokkeerd zijn, zijn na het volgen van deze opleiding goed toe te passen. Ook ben je in staat jouw bevindingen te interpreteren. Mijn ervaring sindsdien is dat de ingezette behandeling eigenlijk altijd een positief effect heeft.

Het lesmateriaal is goed verzorgd.

Voor mij persoonlijk als therapeut heeft de opleiding ook veel gebracht. Ook mijn eigen helend vermogen is aangesproken. Ik ben andere keuzes in mijn leven gaan maken en ben in staat gesteld  een diepere connectie tot stand te brengen met mijn eigen innerlijk weten. Ishwari is erin geslaagd de fysieke, emotionele en spirituele thematiek in het lichaam, te herkennen en te duiden. Het geheel werd consequent in een holistisch perspectief geplaatst. Haar werkwijze is zachtmoedig en duidelijk. Hierdoor is de kwaliteit van de opleiding erg goed.

De opleiding was een feest waarbij telkens een goede start van de opleidingsdagen geborgd werd door yogaoefeningen, die aansloten bij de behoeften van de individu en het collectieve belang van de groep. Ik ben dankbaar dat ik hier aan deel heb mogen nemen

Wat betreft de reistijd vanuit Den Haag naar Ellecom was er weinig tot geen file. De lesruimte is een ideale ruimte voor de opleiding. Het dorp Ellecom ligt in een prachtig natuurrijk gebied. Tijdens de pauze kun je met volle teugen van de natuur en de stilte  genieten.

De docente, Ishwari van den Berg, is zeer klantvriendelijk en erop gericht om haar kennis te delen met de massagestudenten. Ishwari beheerst zowel het theoretische als het praktische gedeelte heel goed. Er is duidelijk sprake van een zeer ruime ervaring en kennis bij de opleiders.

Theorie, praktijk en oefenmateriaal waren uitstekend en in ruime mate aanwezig. Ishwari had alles goed georganiseerd w.o. de lestijden, pauzetijden, lesdagen, examendag, etcetera.

Mijn motivatie
 • Na een lange zoektocht kwam ik in aanraking met deze bijzondere opleiding ayurvedische massage bij Ananda Yoga Centrum.
 • Ik ben voor mijn gevoel echt geleid naar deze opleiding. En mijn zoektocht om met de mensheid op een liefdevolle en begripvolle manier in aanraking te komen is mede hierdoor zeker rijk aangevuld.
 • Tijdens deze opleiding ayurvedische massage leer je het wezen “mens” op holistische wijze te benaderen. Deze zienswijze is gebaseerd op de oude Indiase geneeskunde Ayurveda. Mijn ervaring is, dat mijn inzicht hierin tijdens het opleidingsjaar enorm is toegenomen. Dat wat onderricht wordt beperkt zich niet tot de fysieke mens en massage, het gaat veel dieper en verder!! Zo krijg je o.a. yoga, ademoefeningen en eenvoudige meditatie- en ontspanningstechnieken.
 • Ook is er naast de mentale, sociale en emotionele aspecten van jou als student aandacht voor je spirituele groei. het was geweldig te ervaren hoe dit een bijzondere invloed had op mijn massages.
 • Nog één van de bijzondere aspecten van deze opleiding vond ik, dat een heleboel processen zowel op individueel niveau als op groepsniveau automatisch op gang komen & niet geforceerd zijn!

Ik zou zeggen:” Laat je leiden door je innerlijke wijsheid, ervaar het zelf en deel het met anderen! ”

Ik heb de Abhyanga, Pad-Abhyanga en de Ayurvedische lichaamsmassage met marma’s mogen leren in twee opeenvolgende jaren. Massages die heerlijk ontspannen, opschonen, raken en helen.                                                Dankbaar voor de zachte en soms ook intense manier van voelen/leren voelen, de inzichten die ontstaan, de blokkades die worden/zijn losmaakt. Een bijna magische ervaring hoe de liefdevolle aanraking helend is voor lichaam en geest. Geraakt door en verrijkt met de kennis en inzichten kan en mag ik als Ayurvedisch masseuse, de ander deze pure ervaring ook laten ontmoeten.

Dankjewel hiervoor,  Ishwari, voor je fijne, gestructureerde en heldere manier van aanreiken, het doorgeven/delen van je kennis en weten.
Ook Yoganand bedankt voor de bijzonder klankschalenmeditatie en healing.

Ik heb genoten van iedere opleidingsdag! ​

Met een lieve groet,​ Fiona​

Ik geef de gehele opleiding het cijfer 10! Dit jaar is erg bijzonder voor me geweest, een jaar waarin ik ontzettend veel over mezelf geleerd heb. Ben deze studie aangegaan doordat ik erg aangetrokken werd bij het lezen van de inhoud van de opleiding. Buiten het feit dat ik er mijn werk van heb gemaakt was ik duidelijk op zoek naar mezelf, waardoor ik de studie met hart en ziel ben ingegaan. Dat heeft me ontzettend veel positiefs gebracht en ik mag wel zeggen dat ik me na het afronden van de opleiding een compleet ander mens voel.

Ik heb de cirkel met oude patronen kunnen doorbreken. Dit bracht ongelooflijk veel liefde voor mezelf met zich mee. Dit had ik zonder deze opleiding niet op deze manier kunnen doen. Ik heb best veel “beste keuzes” gemaakt in mijn leven en het volgen van deze studie is er zeker één die bovenaan het lijstje komt te staan. Voel, ervaar en sta open, de rest komt vanzelf!

Ik kan alleen vanuit mijn ervaring en visie schrijven en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan. Het heeft van mij, en van iedereen die ik behandel, een ander mens gemaakt. De opleiding ayurvedische massage heeft me erg verrijkt en ik kan het iedereen aanraden!

Dankjewel Ishwari voor een waardevol en leerzaam jaar. Ik heb de opleiding Ayurvedische Massage met ontzettend veel plezier gevolgd. Het was een mooi jaar waarin ik veel energie en inspiratie heb opgedaan. Niet alleen de massages, ook alle adviezen, de meditaties, en de yogalessen waren een bijzondere ervaring. En niet te vergeten de klankschalen-healing van Yoganand.
Ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen!