Ayurvedische Massage Opleiding

Opleiding ayurvedische massage - Ananda Yoga Centrum

Dhanwantari, godheid van healing, geneeskunde en ayurveda

Onze Ayurvedische Massage Opleiding is helend voor jezelf en de ander!

Zou jij holistisch willen leren masseren ?
O.l.v. een deskundige docente met 34 jaar ervaring?
Wil je daarbij leren werken met het bijzondere zelf-regulerende en zelfherstellende vermogen van ons lichaam?
In een ayurvedische massage opleiding met veel aandacht voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van je intuïtie als masseur?

In deze holistische massage opleiding word je in 1 jaar opgeleid tot een masseur (m/v) die werkt vanuit liefde, wijsheid en intuïtie.

In de opleiding ayurvedische massage leer je dit jaar:
 • een diep ontspannende ayurvedische lichaamsmassage met natuurlijke basisoliën
 • de marma’s,  de helende ayurvedische drukpunten op het lichaam, die een diep energetisch effect hebben op het welbevinden van de mens
 • behandelen vanuit wijsheid & inzicht: de achtergronden van Ayurveda, spirituele fysiologie en diagnostiek en de chakra’s.

De praktijk van het masseren wordt ondersteund met de bijzondere theoretische achtergronden en inzichten uit o.a. de chakra-psychologie en uit de dosha-leer, een belangrijk aspect uit Ayurveda.

Bewust kiezen wij voor een jaaropleiding van 18 lesdagen, meestal eens in de 14-dagen. Zo kun jij je de aangeboden kennis en vaardigheden goed eigen maken.

Wat is ayurvedische massage?

Ayurvedische Massage is  afkomstig uit Ayurveda, de eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Zij beschrijft hoe wij mensen een lang, gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

Ayurvedische massage is daarbij een belangrijk onderdeel in de dagelijkse verzorging.  Ayurvedische massage heeft  een positieve en balancerende werking op lichaam, geest en ziel. Zij zuivert het lichaam van afvalstoffen, brengt de levensenergie prana in beweging en bevordert rust in gedachten en emoties. Heel bijzonder daarbij is, dat door ayurvedische massage met marma’s het  zelfregulerende en herstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd!

Waarom in Ananda Yoga Centrum een ayurvedische massage opleiding volgen?

In onze Ayurvedische Massage Opleiding leer je hoe je door middel van een liefdevolle ayurvedische marma-massage klachten kunt voorkomen (preventief).
En tevens leer je hoe je via deze oud-Indiase lichaamsmassage een onbalans of klacht kunt behandelen (therapeutisch).
Uniek in onze ayurvedische massage opleiding is dat je inzicht krijgt in het ontstaan van een energetische onbalans in lichaam of geest. We gaan daarbij in op de relatie tussen klachten, chakra’s en dosha’s en de organen van het lichaam. Een heel holistische benadering!

“De aanraking van een voelende hand kan
als een bliksemflits in het duister de mens verlichten”

                                                               Radhakrishnan

Wil jij de ayurvedische marma-massage leren en kunnen toepassen thuis of in je praktijk?

In onze Ayurvedische Massage Opleiding ga je masseren opl.Ayurvedische Massageervaren als een liefdevolle en dankbare vorm van werken met mensen. Dat kan in een praktijk of gewoon bij je thuis: 2 handen zijn genoeg. Ook is de opleiding een mooie uitbreiding van je massage-, yoga-, reiki- of therapie-praktijk.
De behandelingen zijn heilzaam voor jong en oud!

Aan het eind van de opleiding kun je de volgende behandelingen geven :

 • een volledige ayurvedische lichaamsmassage met marma’s, de ayurvedische drukpunttechnieken
 • diverse ayurvedische deelmassages met marma’s
 • een ayurvedische hoofdmassage met marma’s
 • een ayurvedische onderbeen- en voetmassage met marma’s
 • zelfmassage.

Tevens is er aandacht voor het masseren van zwangere vrouwen, ouderen, babies en kinderen.

Je spirituele ontwikkeling en groei als ayurvedisch masseur

We werken in een kleinschalige groep met veel persoonlijke aandacht voor jou als student. Elke lesdag wordt er gemasseerd in 2-tallen: je geeft de massage en je wordt ook zelf gemasseerd! Zo ervaar je zelf de positieve en zuiverende werking van ayurvedische massage met marma’s op je lichaam en geest.

Veel aandacht is er in de opleiding voor jouw persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling als toekomstig masseur/ masseuse. Je leert daarom te masseren vanuit een harmonieuze, zuivere en evenwichtige houding. Yoga, ademoefeningen, ontspanningsmeditaties en een goede aarding dragen daartoe bij en zijn een vast onderdeel van iedere lesdag.

afb. Opleiding Ayurvedische Massage_AnandaYogaCentrum.nl

Lesinhoud
 • De dag begint met enkele yoga– en ademoefeningen en een ontspanningsmeditatie. Volgens Ayurveda ben je als masseur een doorgeefluik van de Universele Energie naar het lichaam en de geest van de ontvanger. De oefeningen helpen je daarom goed te aarden, je dagelijkse beslommeringen los te laten  en je energie krachtig te laten stromen.
 • Uitleg over Ayurveda, Spirituele fysiologie en diagnostiek en Chakraleer.
  Je gaat leren de diepere verbanden te zien tussen de geest, de ziel en het lichaam. Je krijgt inzicht in de relatie tussen klachten, de chakra’s, de dosha’s en het functioneren van het fysieke lichaam met haar organen. Zo kom je vaak tot inzichten die op een liefdevolle wijze kunnen leiden naar een innerlijk veranderingsproces met een lichamelijk effect!
 • De marma-massage wordt voorgedaan en geoefend.
  Elke les wordt een onderdeel van de ayurvedische massage aangeboden. De massage- en drukpunttechnieken worden met een duidelijke instructie voorgedaan. Daarna ga je in tweetallen zelf masseren. Dit vindt plaats onder onze deskundige begeleiding.Al tijdens het oefenen zul je de helende werking van de massage op het  lichamelijk en emotioneel welbevinden ervaren. Zo stimuleert zij o.a. belangrijke processen als de bloed- en lymfestroom, de opname van zuurstof en voedingsstoffen, de doorbloeding en de uitscheiding van gifstoffen. De massage heeft een stress verminderende werking doordat zij een diep ontspannend effect heeft op het zenuwgestel.

  opl. ayurvedische massageDaarnaast werkt de massage ook in op de subtielere energieën van de mens, zoals die zich in en om het lichaam bevinden in de energiebanen –nadi’s– en de chakra’s. Je zult gaan ervaren hoe de energie aan het stromen wordt gebracht. Het zelfherstellend vermogen wordt hierdoor geactiveerd. Fysieke, emotionele en mentale blokkades en verstoringen lossen zo gemakkelijker op. Je gaat in de opleiding ervaren hoe de adem –prana– hier een belangrijke rol bij speelt.

Afronding van de opleiding ayurvedische massage

De Opleiding Ayurvedische Massage wordt afgesloten met een eindopdracht, die bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. In het praktische deel geef je een volledige ayurvedische marma massage aan een van je medecursisten. Als theoretisch opdracht vragen we het maken van enkele massageverslagen en een persoonlijk reflectieverslag.
Bij een voldoende beoordeling van deze beide onderdelen ontvang je het diploma ayurvedisch masseur -m/v-.

Meer informatie Aanmelden

Praktische informatie

Het corona protocol in Ananda

Aanvang

vrijdag 24 september 2021

Aantal dagen

18 vrijdagen van 9.30u. tot ±16.30u., meestal eens per 14-dagen.

Data

2021: 24 sept., 8 & 22 okt., 5 & 19 nov., 3 & 17 dec.
2022: 14 & 28 jan., 11 & 25 febr., 11 & 25 mrt., 8 & 22 apr., 13 mei, 10 & 24 jun.

Docenten

Ishwari van den Berg
Massage-& yogaopleider,  spiritueel coach

Gastdocent: Yoganand Gerritsen

Studiekosten

€ 1.400 ex. btw / € 1.695,- incl. 21% btw.
Inclusief supervisie, olie & uitgebreide opleidingsmap.

In overleg is eventueel gespreide betaling mogelijk, hieraan zijn kosten verbonden.  Bel ons (0313-414893) gerust hierover; zie ook het inschrijfformulier.

Aanmelden

We hebben inmiddels het maximum aantal deelnemers bereikt. Wel is het mogelijk om je op de wachtlijst te plaatsen.

Tot de opleiding word je toegelaten wanneer wij een positief aanname/ kennismakingsgesprek met je hebben gehad. Bel ons, 0313-414893, om een afspraak te maken of vul het contactformulier in.

Het inschrijfformulier reiken we je in dit gesprek aan.

Enkele reacties over de opleiding

Mijn motivatie om de opleiding Ayurvedische massage te gaan doen kwam door de ervaring die ik hiermee had opgedaan in India. Na de site van het Ananda Yoga Centrum te hebben bekeken wist ik dat dit voor mij de juiste opleiding zou zijn. Na het intakegesprek met Ishwari van den Berg en in het centrum te zijn geweest werd mijn gevoel bevestigd.

De opleiding Ayurvedische massage heeft mij veel meer gebracht dan alleen het beheersen van deze prachtige techniek. De lessen van Ishwari zijn leerzaam, duidelijk en inspirerend. Na afronding van dit opleidingsjaar ben ik niet alleen gediplomeerd Ayurvedische masseuse maar is ook mijn spirituele ontwikkeling enorm gegroeid door de yoga- en meditatieoefeningen die we tijdens de lesdagen doen en de theorie die Ishwari gedurende het jaar overbrengt.

Ik ben ontzettend blij dat ik de stap genomen heb om in het Ananda Yoga Centrum deze opleiding te hebben gedaan. Inmiddels heb ik mijn eigen praktijk opgezet en kan de opleiding  iedereen van harte aanbevelen.

Hoe mooi is het om als verpleegkundige met deze ayurvedische massage opleiding mijn kijk op de reguliere gezondheidszorg uit te breiden met kennis over de prachtige ayurvedische gezondheidsleer. Ik ben erg dankbaar dat ik deze opleiding heb mogen volgen bij je, Ishwari.

Als analytische therapeut verruimt de ayurvedische massage mijn werkterrein. Daar waar woorden niet kunnen raken is het de aanraking die het zelfhelende vermogen van mijn cliënten aanzet. Noodzakelijk processen worden geactiveerd waarbij de heling niet gaat over hulp of geholpen worden maar het aanspreken van een dieper weten. Het is een eer dit te mogen toepassen binnen de reguliere zorg.

De opleidingsmap met het lesmateriaal van de ayurvedische massage opleiding is zeer goed verzorgd. Het vormt een waardevol naslagwerk.

Voor mij persoonlijk als therapeut heeft de opleiding ook veel gebracht. Ook mijn eigen helend vermogen is aangesproken. Ik ben andere keuzes in mijn leven gaan maken en ben in staat gesteld  een diepere connectie tot stand te brengen met mijn eigen innerlijk weten. Ishwari is erin geslaagd de fysieke, emotionele en spirituele thematiek in het lichaam te herkennen en te duiden. Het geheel werd consequent in een holistisch perspectief geplaatst. Haar werkwijze is zachtmoedig en duidelijk. Hierdoor is de kwaliteit van de opleiding erg goed.

De opleiding was een feest waarbij telkens een goede start van de opleidingsdagen geborgd werd door yogaoefeningen, die aansloten bij de behoeften van de individu en het collectieve belang van de groep. Ik ben dankbaar dat ik hier aan deel heb mogen nemen

Wat betreft de reistijd vanuit Den Haag naar Ellecom was er weinig tot geen file. De lesruimte is een ideale ruimte voor de opleiding. Het dorp Ellecom ligt in een prachtig natuurrijk gebied. Tijdens de pauze kun je met volle teugen van de natuur en de stilte  genieten.

De docente, Ishwari van den Berg, is zeer hartelijk en erop gericht om haar kennis te delen met de massagestudenten. Ishwari beheerst zowel het theoretische als het praktische gedeelte heel goed. Er is duidelijk sprake van een zeer ruime ervaring en kennis bij de opleiders.

Theorie, praktijk en oefenmateriaal waren uitstekend en in ruime mate aanwezig. Ishwari had alles goed georganiseerd w.o. de lestijden, pauzetijden, lesdagen, examendag, etcetera.

Mijn motivatie
 • Na een lange zoektocht kwam ik in aanraking met deze bijzondere opleiding ayurvedische massage bij Ananda Yoga Centrum.
 • Ik ben voor mijn gevoel echt geleid naar deze opleiding. En mijn zoektocht om met de mensheid op een liefdevolle en begripvolle manier in aanraking te komen is mede hierdoor zeker rijk aangevuld.
 • Tijdens deze opleiding ayurvedische massage leer je het wezen “mens” op holistische wijze te benaderen. Deze zienswijze is gebaseerd op de oude Indiase geneeskunde Ayurveda. Mijn ervaring is, dat mijn inzicht hierin tijdens het opleidingsjaar enorm is toegenomen. Dat wat onderricht wordt beperkt zich niet tot de fysieke mens en massage, het gaat veel dieper en verder!! Zo krijg je o.a. yoga, ademoefeningen en eenvoudige meditatie- en ontspanningstechnieken.
 • Ook is er naast de mentale, sociale en emotionele aspecten van jou als student aandacht voor je spirituele groei. het was geweldig te ervaren hoe dit een bijzondere invloed had op mijn massages.
 • Nog één van de bijzondere aspecten van deze opleiding vond ik, dat een heleboel processen zowel op individueel niveau als op groepsniveau automatisch op gang komen & niet geforceerd zijn!

Ik zou zeggen:” Laat je leiden door je innerlijke wijsheid, ervaar het zelf en deel het met anderen! ”

Ik heb de Abhyanga, Pad-Abhyanga en de Ayurvedische lichaamsmassage met marma’s mogen leren in twee opeenvolgende jaren. Massages die heerlijk ontspannen, opschonen, raken en helen.                                                Dankbaar voor de zachte en soms ook intense manier van voelen/leren voelen, de inzichten die ontstaan, de blokkades die worden/zijn losmaakt. Een bijna magische ervaring hoe de liefdevolle aanraking helend is voor lichaam en geest. Geraakt door en verrijkt met de kennis en inzichten kan en mag ik als Ayurvedisch masseuse, de ander deze pure ervaring ook laten ontmoeten.

Dankjewel hiervoor,  Ishwari, voor je fijne, gestructureerde en heldere manier van aanreiken, het doorgeven/delen van je kennis en weten.
Ook Yoganand bedankt voor de bijzonder klankschalenmeditatie en healing.

Ik heb genoten van iedere opleidingsdag! ​

Met een lieve groet,​ Fiona​

Ik geef de gehele opleiding het cijfer 10! Dit jaar is erg bijzonder voor me geweest, een jaar waarin ik ontzettend veel over mezelf geleerd heb. Ben deze studie aangegaan doordat ik erg aangetrokken werd bij het lezen van de inhoud van de opleiding. Buiten het feit dat ik er mijn werk van heb gemaakt was ik duidelijk op zoek naar mezelf, waardoor ik de studie met hart en ziel ben ingegaan. Dat heeft me ontzettend veel positiefs gebracht en ik mag wel zeggen dat ik me na het afronden van de opleiding een compleet ander mens voel.

Ik heb de cirkel met oude patronen kunnen doorbreken. Dit bracht ongelooflijk veel liefde voor mezelf met zich mee. Dit had ik zonder deze opleiding niet op deze manier kunnen doen. Ik heb best veel “beste keuzes” gemaakt in mijn leven en het volgen van deze studie is er zeker één die bovenaan het lijstje komt te staan. Voel, ervaar en sta open, de rest komt vanzelf!

Ik kan alleen vanuit mijn ervaring en visie schrijven en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan. Het heeft van mij, en van iedereen die ik behandel, een ander mens gemaakt. De opleiding ayurvedische massage heeft me erg verrijkt en ik kan het iedereen aanraden!

Dankjewel Ishwari voor een waardevol en leerzaam jaar. Ik heb de opleiding Ayurvedische Massage met ontzettend veel plezier gevolgd. Het was een mooi jaar waarin ik veel energie en inspiratie heb opgedaan. Niet alleen de massages, ook alle adviezen, de meditaties, en de yogalessen waren een bijzondere ervaring. En niet te vergeten de klankschalen-healing van Yoganand.
Ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen!