Opleiding Ayurvedische Massage

Opleiding ayurvedische massage - Ananda Yoga Centrum

Dhanwantari, godheid van healing, geneeskunde en ayurveda

Zou jij graag willen leren masseren bij onze opleiding ayurvedische massage? Wil je de ontspannende werking van massage op lichaam en geest leren kennen en toepassen? En wil je daarbij leren werken met het bijzondere zelf herstellende vermogen van ons lichaam?

In de opleiding ayurvedische massage zul je masseren gaan ervaren als een liefdevolle en dankbare vorm van werken met mensen. Leer bij Ananda Yoga Centrum in 1 jaar liefdevol en helend masseren. Versterk je intuïtie en spirituele groei en breng verrijking in je leven.

Info-ochtend 23 juni – Kom jij ook?

Wil je kennismaken met onze Opleiding Ayurvedische Massage en de sfeer en de docenten leren kennen?

Dan ben je welkom bij de info ochtend op zondag 23 juni van 10.00u tot 12.30u. Met een demonstratie van de Abhyanga Massage (lichaamsmassage) en een oefenmoment met de Pad-abhyanga (voetreflexmassage).

Opleiding Ayurvedische massage: abhyanga & pad abhyanga

In de opleiding ayurvedische massage, die wij al 30 jaar verzorgen, word je opgeleid tot een betrokken en deskundig masseur in

  • ayurvedische lichaamsmassage – abhyanga
  • en ayurvedische voetreflexzonetherapie – pad abhyanga -.

Het is een holistische massage opleiding. Bijzonder is de aandacht die er is voor HEEL de mens en de eenheid tussen lichaam, geest en ziel.

Je leert te masseren vanuit liefde, wijsheid en intuïtie. Aan het eind van de massage opleiding kun je ayurvedische lichaamsmassage én ayurvedische voetreflexzonetherapie geven in je eigen praktijk of gewoon thuis. Ook kan de ayurvedische massage opleiding een mooie uitbreiding zijn van je yoga- of reiki praktijk.

Wat is Ayurveda?

De beide ayurvedische massages, die je in onze opleiding leert, zijn afkomstig uit Ayurveda, de eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Zij beschrijft hoe wij als mens een lang en gelukkig leven kunnen leiden (Ayur betekent leven, Veda betekent kennis).
Deze massages van de liefdevolle handen wordt in Ayurvedische gezondheidscentra in India nog steeds met veel succes toegepast. Ook in onze stressvolle westerse maatschappij wordt de positieve en heilzame werking van ayurvedische massage erg geroemd.

Inhoud van de opleiding ayurvedische massage

Ontspannende lichaamsmassage: Abhyanga

Opleiding ayurvedische MassageJe leert in onze éénjarige opleiding ayurvedische massage de Abhyanga, de liefdevolle oliemassage met diverse ayurvedische massagetechnieken en lange strijkingen. Daarmee worden de lichaamsweefsels versterkt, de bloedsomloop gestimuleerd, de levensstromen, dosha’s, in evenwicht gebracht en het lichaam gereinigd van afvalstoffen. Vele fysieke of emotionele verstoringen van energie kunnen zo voorkomen worden of zelfs oplossen.

Bij de ayurvedische massage vindt er ook energetisch een reinigingsproces plaats. De prana, de levenskracht, gaat weer intenser stromen. Gedachten en emoties komen steeds meer tot rust, waardoor hoofd en hart weer met elkaar verbonden worden. Is het niet prachtig dat door jouw massage je cliënt een grotere heelheid gaat ervaren en een diepe ontspanning van lichaam, geest en ziel?

Voetreflexzone massage: Pad-abhyanga

Opleiding ayurvedische massage voetenHet masseren van de voeten, bekend als voetreflexzone massage, werd al vele duizenden jaren geleden in India toegepast. Zij wordt Pad-abhyanga genoemd en gaat ervan uit dat de verschillende organen, klieren en weefsels in het menselijke lichaam verbonden zijn met bepaalde reflexgebieden aan de voeten, enkels en tenen.

In onze ayurvedische massage opleiding leer je op liefdevolle en deskundige wijze deze voetreflexzones d.m.v. drukpunt- en massagetechnieken te behandelen. Zo krijg je informatie over de gesteldheid van dit orgaan, klier of weefsel.

Je leert hierbij op een holistische wijze de mens te benaderen, een wijze die zo typerend is voor ayurveda. Veel aandacht is er daarom voor de dieper liggende energetische oorzaak van verstoringen, klachten en ziekten. Je zult tijdens de opleiding leren hoe d.m.v. Pad-abhyanga behandelingen klachten of verstoringen van energie voorkomen worden en zelfs verdwijnen.

Ayurvedische voetreflexzone massage is ontspannend en helend voor jong en oud. En heel praktisch om te geven: 2 handen zijn genoeg!

Spirituele anatomie & fysiologie en chakraleer

Ayurveda is een holistische gezondheidsleer, waarin massage een belangrijke rol inneemt. Het ontwikkelen van geestelijk weten is daarom een belangrijk onderdeel in onze Opleiding Ayurvedische Massage. Je gaat leren om de diepere verbanden te zien tussen de geest, de ziel en het lichaam. Zo krijg je inzicht in de relatie tussen klachten, de chakra’s, de dosha’s en het functioneren van het fysieke lichaam met haar organen. Hierdoor leer je klachten en verstoringen van energie vanuit een holistische benadering te verklaren en te behandelen. Je komt dan vaak tot inzichten die op een liefdevolle wijze kunnen leiden naar een innerlijk veranderingsproces met een lichamelijk effect.

Spirituele Ontwikkeling en groei

Volgens Ayurveda ben je als masseur een doorgeefkanaal van universele energie naar het lichaam en de geest van de ontvanger. Je leert daarom te masseren vanuit een harmonieuze, zuivere en evenwichtige houding. Yoga, ademoefeningen, ontspanningsmeditaties en een goede aarding dragen daartoe bij en zijn een vast onderdeel van iedere lesdag.

Elke lesdag wordt je ook zelf gemasseerd. Zo ervaar je zelf de positieve en zuiverende werking van de ayurvedische abhyanga en pad-abhyanga op jouw lichaam en geest.

In onze Opleiding Ayurvedische Massage is er voor jou als toekomstige masseur veel aandacht voor je persoonlijke en spirituele groeiproces en waar nodig zullen we dit begeleiden en stimuleren.

Meer informatie Aanmelden

Praktische informatie

Aanvang

vrijdag 20 september 2019

Aantal dagen

18 vrijdagen van 9.30u. tot ±16.15u., meestal eens per 14-dagen.

Data

2019: 20 sept., 4, 25 okt., 8, 22 nov., 6 & 20 dec.
2020: 24 jan., 7, 21 febr., 6, 20 mrt., 3, 17 apr., 8, 29 mei, 12 & 26 juni.

Docenten

Ishwari
Gastdocent: Yoganand

Studiekosten

€ 1.400 ex btw / € 1.695,- incl. 21% BTW.
Inclusief supervisie, olie & uitgebreide cursusmap.

In overleg is eventueel gespreide betaling mogelijk, hieraan zijn kosten verbonden.  Bel ons (0313-414893) even hierover; zie ook het inschrijfformulier.

Aanmelden

Tot de opleiding word je toegelaten wanneer wij een positief aanname/ kennismakingsgesprek met je hebben gehad. Bel ons (0313-414893) om een afspraak te maken of vul het contactformulier in.

Het inschrijfformulier reiken we je in dit gesprek aan.

Enkele reacties over de opleiding

Mijn motivatie om de opleiding Ayurvedische massage te gaan doen kwam door de ervaring die ik hiermee had opgedaan in India. Na de site van het Ananda Yoga Centrum te hebben bekeken wist ik dat dit voor mij de juiste leerschool zou zijn. Na het intakegesprek met Ishwari van den Berg en in het centrum te zijn geweest werd mijn gevoel bevestigd.

De opleiding Ayurvedische massage heeft mij veel meer gebracht dan alleen het beheersen van deze prachtige techniek. De lessen van Ishwari zijn leerzaam, duidelijk en inspirerend. Na afronding van dit opleidingsjaar ben ik niet alleen gediplomeerd Ayurvedische masseuse maar is ook mijn spirituele ontwikkeling enorm gegroeid door de yoga- en meditatieoefeningen die we tijdens de lesdagen doen en de theorie die Ishwari gedurende het jaar overbrengt.

Ik ben ontzettend blij dat ik de stap genomen heb om in het Ananda Yoga Centrum deze opleiding te hebben gedaan. Inmiddels heb ik mijn eigen praktijk opgezet en kan het iedereen van harte aanbevelen.

Hoe mooi is het om als verpleegkundige met deze ayurvedische massage opleiding mijn kijk op de reguliere gezondheidszorg uit te breiden met kennis over de prachtige ayurvedische gezondheidsleer. Ik ben erg dankbaar dat ik deze opleiding heb mogen volgen bij je, Ishwari.

Wat betreft de reistijd vanuit Den Haag naar Ellecom was er weinig tot geen file. De lesruimte is een ideale ruimte voor de opleiding. Het dorp Ellecom ligt in een prachtig natuurrijk gebied. Tijdens de pauze kun je met volle teugen van de natuur en de stilte  genieten.

De docente, Ishwari van den Berg, is zeer klantvriendelijk en erop gericht om haar kennis te delen met de massagestudenten. Ishwari beheerst zowel het theoretische als het praktische gedeelte heel goed. Er is duidelijk sprake van een zeer ruime ervaring en kennis bij de opleiders.

Theorie, praktijk en oefenmateriaal waren uitstekend en in ruime mate aanwezig. Ishwari had alles goed georganiseerd w.o. de lestijden, pauzetijden, lesdagen, examendag, etcetera.

Mijn motivatie

  • Na een diepe zoektocht kwam ik in aanraking met deze bijzondere opleiding ayurvedische massage bij Ananda Yoga Centrum.
  • Ik ben voor mijn gevoel echt geleid naar deze opleiding. En mijn zoektocht om met de mensheid op een liefdevolle en begripvolle manier in aanraking te komen is mede hierdoor zeker rijk aangevuld.
  • Tijdens deze opleiding ayurvedische massage leer je het wezen “mens” op holistische wijze te benaderen. Deze zienswijze is gebaseerd op de oude Indiase geneeskunde Ayurveda. Mijn ervaring is, dat mijn inzicht hierin tijdens het opleidingsjaar enorm is toegenomen. Dat wat onderricht wordt beperkt zich niet tot de fysieke mens en massage, het gaat veel dieper en verder!! Zo krijg je o.a. yoga, ademoefeningen en eenvoudige meditatie- en ontspanningstechnieken.
  • Ook is er naast de mentale, sociale en emotionele aspecten van jou als student aandacht voor je spirituele groei. het was geweldig te ervaren hoe dit een bijzondere invloed had op mijn massages.
  • Nog één van de bijzondere aspecten van deze opleiding vond ik, dat een heleboel processen zowel op individueel niveau als op groepsniveau automatisch op gang komen & niet geforceerd zijn!

Ik zou zeggen:” Laat je leiden door je innerlijke wijsheid, ervaar het zelf en deel het met anderen! ”

Ik geef de gehele opleiding het cijfer 10! Dit jaar is erg bijzonder voor me geweest, een jaar waarin ik ontzettend veel over mezelf geleerd heb. Ben deze studie aangegaan doordat ik erg aangetrokken werd bij het lezen van de inhoud van de opleiding. Buiten het feit dat ik er mijn werk van heb gemaakt was ik duidelijk op zoek naar mezelf, waardoor ik de studie met hart en ziel ben ingegaan. Dat heeft me ontzettend veel positiefs gebracht en ik mag wel zeggen dat ik me na het afronden van de opleiding een compleet ander mens voel.

Ik heb de cirkel met oude patronen kunnen doorbreken. Dit bracht ongelooflijk veel liefde voor mezelf met zich mee. Dit had ik zonder deze opleiding niet op deze manier kunnen doen. Ik heb best veel “beste keuzes” gemaakt in mijn leven en het volgen van deze studie is er zeker één die bovenaan het lijstje komt te staan. Voel, ervaar en sta open, de rest komt vanzelf!

Ik kan alleen vanuit mijn ervaring en visie schrijven en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan. Het heeft van mij, en van iedereen die ik behandel, een ander mens gemaakt. De opleiding ayurvedische massage heeft me erg verrijkt en ik kan het iedereen aanraden!

Dankjewel Ishwari voor een waardevol en leerzaam jaar. Ik heb de opleiding Ayurvedische Massage met ontzettend veel plezier gevolgd. Het was een mooi jaar waarin ik veel energie en inspiratie heb opgedaan. Niet alleen de massages, ook alle adviezen, de meditaties, en de yogalessen waren een bijzondere ervaring. En niet te vergeten de klankschalen-healing van Yoganand.
Ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen!