Praktisch & spiritueel – 10 vrijdagen

In onze Zwangerschapsyoga Opleiding leer jij als yogadocente om aanstaande moeders (en hun partners) zwangerschapsyogales te geven.

We reiken je alle vaardigheden aan om op een praktische, spirituele en liefdevolle wijze zwangeren d.m.v. Yoga te begeleiden tijdens hun zwangerschap. Je leert ze voor te bereiden op de geboorte van hun kindje en de kraamperiode die daar op volgt.

Door het volgen van onze zwangerschapsyoga opleiding kom je weer in contact met de diepere wijsheid van je eigen vrouwelijke intuïtie. Op deze wijsheid leer je te vertrouwen, waardoor je op een geïnspireerde manier zwangerschapyoga lessen gaat geven.

Je zult merken dat het lesgeven aan zwangeren veel voldoening geeft!

Lees verder

zwangerschapsyoga-opleiding-krishnaDe zwangerschap is in het leven van de aanstaande moeder en haar partner een heel bijzondere tijd. Het zijn maanden, waarin er bij de zwangere vrouw veel verandert. Door het nieuwe leven, dat er in haar groeit en het hart-chakra, dat zich opent, wordt niet alleen haar lichaam anders, zij wordt ook gevoeliger.

Een zwangere vrouw heeft de rust en tijd nodig, om deze veranderingen een plaats te geven en zo te kunnen groeien in haar moederrol.

Jij kunt als yogadocente de a.s. moeder (en haar partner) begeleiden en ondersteunen in dit proces. Immers, de (adem)oefeningen, de ontspanningsmeditaties en visualisaties die je leert te gebruiken, bieden de moeder rust, zekerheid en vertrouwen in haar lichaam en haar moederschap, en zij bevorderen het intieme contact met de baby in haar buik. Zo gaat de moeder zeker van zichzelf en haar lichaam de geboorte van haar kindje tegemoet, waarbij ze leert zich over te geven aan de kracht van de weeën.

De liefdevolle benadering van de zwangerschapsyoga stimuleert de zwangere vrouw om naar binnen te keren en te komen bij haar bron van Licht en onvoorwaardelijke liefde. Hierdoor kan zij zachtheid toelaten in heel haar wezen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Wanneer de moeder en haar partner zich met zorg en liefde en in overgave voorbereiden op hun nieuwe taak, wordt de bevalling een unieke ervaring, waar ze vol trots en waardering op terug kunnen kijken, en krijgt het nieuwe leven een positieve start. Door deze bijzondere periode in hun leven bewust te beleven, zullen beide ouders de helende kracht van het moederschap / ouderschap kunnen ervaren.

Is het niet prachtig, dat jij als zwangerschapsyoga docente daar een rol bij mag spelen?

zwangerschapsyoga-lotusNaast het leren begeleiden van zwangeren zal de zwangerschapsyoga opleiding ook bijdragen aan jouw eigen spirituele groei en ontwikkeling.

Onze ervaring leert dat dit op verschillende manieren vorm kan krijgen: je kunt bijvoorbeeld beter in verbinding komen met de helende kracht van Liefde, je kunt je vrouwelijke energie beter leren kennen en waarderen, of je komt meer in contact met je vrouwelijke kracht. Is het niet mooi, dat jij je tijdens de zwangerschapsyoga opleiding bewust wordt van de diepere lagen van je vrouw-zijn?

Met Liefde en begrip zul je naar jezelf leren kijken en zo een proces van Heelwording en Innerlijke bloei in jezelf op gang brengen. Wij zullen je daarbij ondersteunen en waar nodig begeleiden.

zwangerschapsyoga-houdingIn de zwangerschapsyoga opleiding bouwen we voort op de kennis en ervaring die jij als yogadocente al hebt. Je zult gaan ervaren dat het geven van yoga aan zwangeren een plezierig, liefdevol, inspirerend en heel dankbare taak is.

Elke lesdag worden zwangerschapsyogaoefeningen voorgedaan, samen geoefend en besproken. Daarbij zullen we aangeven welke oefeningen voor welke periode van de zwangerschap geschikt zijn en welke yogaoefeningen beter niet gedaan kunnen worden tijdens de zwangerschap. Ook leer je welke oefeningen je kunt combineren, zodat je een goede zwangerschapsyogales kunt samenstellen.

zwangerschapsyoga opleiding-spirituele-conceptieIn de opleiding maken we gebruik van verschillende werkvormen: o.a. lichaams- en ademoefeningen, perstechnieken, meditatie, massage, chanten van mantra’s. Belangrijk hierbij is dat we zó met aanstaande moeders leren werken, dat hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn toenemen.

Tijdens de lesdagen is er altijd tijd en ruimte om vragen te stellen. Ook waarderen we het uitwisselen van tips en ideeën vanuit je eigen ervaring, of vanuit het praktisch werken met zwangeren.

zwangerschapsyoga-geboorte-yantraIn de zwangerschapsyoga opleiding worden de volgende onderdelen behandeld:

 • Asana’s die helpen om het lichaam van de a.s. moeder soepel te maken en te houden.
 • Ademoefeningen, die maken dat de a.s. moeder rust en ruimte kan gaan ervaren tijdens haar zwangerschap.
 • Speciale ademoefeningen die helpen bij het opvangen van de weeën.
 • Informatie over de geboorte, waarbij verschillende perstechnieken en houdingen een ontspannen uitdrijving bevorderen.
 • Ontspanningsoefeningen en meditaties waardoor je de moeders leert al voor de geboorte contact te maken met hun kindje. Dit prenatale contact kan het groeiproces van de baby gunstig beïnvloeden, en geeft het kindje liefde, warmte en geborgenheid in de veilige buik van de moeder.
 • Speciale partnerlessen. Je leert hoe je de partners liefdevol en praktisch kunt betrekken bij de zwangerschap en het geboorte proces.
 • Enkele ayurvedische massagetechnieken en voedings- en leefregels voor de zwangeren.
 • Een gastcollege zal verzorgd worden door een verloskundige. Zij zal ingaan op de fysiologie van de zwangerschap en diverse aspecten van de bevalling.
 • Het opzetten van een praktijk in zwangerschapsyoga
 • Asana’s voor na de bevalling.
 • Het belang van goede voeding en borstvoeding.

Daarnaast gaan we ook in op de emotionele en spirituele kant van zwanger-zijn en geboorte:

 • De spirituele kant van de conceptie.
 • Het groeiproces bij de a.s. moeder; inwijding in de onvoorwaardelijke liefde van het hart.
 • De drie-eenheid vader- moeder- kind.
 • Hun innerlijke houding t.o.v. de (ongeboren) baby.
 • Het veranderingsproces dat er plaats vindt bij de a.s. moeder, zoals de rol van werkende vrouw naar de moederrol.
 • Souplesse brengen in lichaam en geest.
 • Het om kunnen gaan met onzekerheid.
 • Het leren loslaten van controle, dus leven in overgave.
 • Vertrouwen leren krijgen in de eigen capaciteiten en het eigen lichaam.
 • De geboorte als positieve ervaring voor zowel de moeder als de baby.
 • Bewustwording van het spirituele ontwikkelingsproces van de baby.
 • Het ervaren van veiligheid, liefde en aandacht bij de moeder.

De zwangerschapsyoga opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht, die bestaat uit een praktisch en een theoretisch deel. De praktische opdracht bestaat uit het verzorgen van een zwangerschapsyogales, waarin de diverse facetten van zwangerschapsyoga tot uitdrukking komen. Deze les geef je aan je medecursisten.

Het theoretische deel bestaat uit:
a) Een verslag over het proces dat je in de zwangerschapsyoga opleiding hebt doorgemaakt.
b) Ontwerp een folder voor je zwangerschapsyoga lessen waarin je op uitnodigende wijze zwangeren motiveert tot het volgen van zwangerschapsyoga in jouw praktijk.

Bij een voldoende beoordeling van beide onderdelen ( praktijk & theorie) geeft dit recht op het diploma docent(e) Ananda Zwangerschapsyoga.

Je kunt aan onze zwangerschapyoga opleiding deelnemen als je een yogaopleiding hebt afgerond.

Wij kunnen het ons voorstellen dat voordat je je inschrijft, je wellicht nog van gedachten zou willen wisselen over je beweegredenen en persoonlijk kennis zou willen maken met de docenten en de ruimte waar de lessen gegeven worden.

Bel ons dan voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan tevens dienen als aannamegesprek. Na dit gesprek ben je ingeschreven voor de opleiding als je het inschrijfformulier ingevuld en ondertekend ingezonden hebt en je aan de betalingsvoorwaarden hebt voldaan.

Enkele reacties over de opleiding

Nadat ik bij Ananda Yoga Centrum de drie jarige OM Guru Yoga Opleiding had afgerond, heb ik aansluitend de Zwangerschapsyoga Opleiding gevolgd.

Ik vond het een mooie en bijzondere verdieping met veel adequate informatie en oefeningen, die ik nu met veel plezier doorgeef aan zwangere vrouwen en aan hun partners.

Daarnaast was deze Zwangerschapsyoga opleiding een helende ervaring voor mezelf. Door deze persoonlijke verdieping kan ik me als zwangerschapsyogadocente goed inleven in de wereld van de zwangere vrouw en in dat wat zij beleeft in de periode van haar zwangerschap en de geboorte. Met veel dank voor Ishwari.

Minna Sangi
Praktijk Linnaea – Zutphen

De Zwangerschapsyoga opleiding was voor mij een heel mooie ervaring. Het is een heel praktijk gerichte en brede voorbereiding op het lesgeven van zwangerschapsyoga.

Bijzonder vond ik, dat naast de fysieke aspecten van zwangerschap en geboorte, Ishwari, ook veel aandacht besteedde aan de spirituele aspecten van zwangerschap en geboorte.

Voor mij was de opleiding ook een verdieping van mijn vrouw-zijn en ben ik mijn verbondenheid met andere vrouwen, als moeder en als dochter, intenser ervaren. Mooi om dit aangereikt te krijgen en dit door te kunnen geven. Een heel fijn jaar om op terug te kijken!

Jeanette Hofkamp
Yogastudio Wageningen

Ik ben heel enthousiast over de Zwangerschapsyoga Opleiding voor yogadocenten in Ananda Yoga Centrum. Ik heb deze als zeer veelzijdig ervaren. Alle aspecten van yoga en zwangerschap komen erin aan bod. Ik heb in korte tijd veel geleerd. Er is een goede basis gelegd voor het geven van volwaardige en goede zwangerschapsyoga.
Door de aandacht die er is voor de spirituele kant van zwangerschap, het geboorteproces en moeder worden, ben ik zelf ook weer gegroeid.
De opleidingsdagen zijn naast alles wat ik heb geleerd ook nog eens heel fijn, ontspannend en warm, waardoor het een plezier is om zo’n dag te volgen.
De liefdevolle aandacht en zorgvuldigheid waarmee Ishwari de lessen geeft zijn voor mij een voorbeeld zoals ik zelf ook mijn yoga- en zwangerschapslessen wil geven.

Corinne Embsen
corinneembsen.nl – Winterswijk

Dank je wel lieve Ishwari dat je jouw kennis, ervaring en liefde met betrekking tot zwangerschap & yoga deelde en zo hebt weten te intensiveren. Jij bent een voorbeeld voor mij en doet de naam Ishwari eer aan!!

Liefs,

Jolanda Tankink
inwezengoed.nl – Harreveld

Tijdens mijn zwangerschap volgende ik deze mooie Zwangerschapsyoga opleiding. Toen ik ermee begon was ik 15 weken zwanger.

Het was voor mij een mooie aanvulling in mijn proces van zwanger zijn. De liefdevolle meditaties brachten me in contact met mijn dochtertje in mijn buik. De ademtechnieken kon ik prima gebruiken als rust moment in mijn zwangerschap en bij de geboorte ving ik de weeén heel goed mee op.

De yoga houdingen voor zwangeren & de fijne ontspanningsoefeningen gaven me kracht en ruimte. De heerlijke massagetechnieken waren zeer ontspannend, tijdens de maanden van mijn zwangerschap, maar ook tijdens de geboorte.

Veel heb ik geleerd van de duidelijke informatie, die Ishwari verstrekte. Een interessante aanvulling hierop vond ik het gastcollege van de verloskundige Mieke. Dit alles was voor mij een waardevol geschenk en ik ben Ishwari er erg dankbaar voor! Met liefde en passie draag ik het nu uit in mijn eigen zwangerschapsyogalessen.

Bianca te Brake
Winterswijk

De opleiding Zwangerschapsyoga voor yogadocenten was voor mij een stimulans in mijn eigen ontwikkeling en een waardevolle bijscholing ten behoeve mijn eigen yogapraktijk. Ik liet mij tijdens de opleiding meevoeren in het leven van de aanstaande moeder. Herinneringen aan mijn eigen zwangerschappen kon ik opnieuw beleven. Ik merkte dat er bij mij door de lessen van Ishwari veel hartenergie in beweging kwam. Ook kreeg ik meer contact met oude spanningen, emoties en ervaringen in mijn bekken- en buikgebied en kon ik deze liefdevol loslaten.

In dankbaarheid, met liefs van

Jolijna Allewijn
Rheden

Ik wil Ishwari en alle medecursisten heel hartelijk danken voor de fijne lesdagen. De Zwangerschapsyoga Opleiding heeft mij een heel waardevolle aanvulling gegeven op de yoga docenten opleiding: Het heeft mij de kracht van zachtheid laten ontdekken en ontwikkelen. Een mooie kwaliteit die overgave brengt en me leert omgaan met veranderingen in en om me heen.

Door deze beleving is ze voor mijn eigen groei een mooi geschenk. Ik ben er dankbaar voor dit door te mogen geven in mijn eigen yogalessen.

Mandy Peters
Laag Keppel

De geslaagden van de Zwangerschapsyoga Opleiding
maart 2019

Ike Dielesen – Amsterdam

Michelle Couwenberg – Amsterdam

Zlatka Tcherpokova – Zevenaar

Elke Smits – Eindhoven

Marleen Lavrijsen – Reusel (NB)

Marieke Beuving – Bemmel

Catherine Lubbers – Emmeloord

Praktische informatie

Aanvang

datum volgt

Aantal dagen

10 vrijdagen van 9.30u. tot ± 15.00u.

Data

volgen

Docente

Ishwari van den Berg

Studiekosten

€900,- ex btw (€1089,- incl btw) / inclusief uitgebreid lesmateriaal en cursusmap.
In overleg is gespreide betaling mogelijk, hieraan zijn kosten verbonden.