De ujjayi (overwinningsadem) helpt je om in contact te komen met je Hogere Zelf. Door je op de ademstroom te concentreren keert de aandacht naar binnen, en bevorder je de opname van prana, levenskracht, in je lichaam.

Je vitaliteit en je gezondheid zullen hierdoor toenemen. Tevens wordt je zenuwgestel versterkt. De oefening heeft ook een reinigende en diep ontspannende en stress verminderende werking.

Instructie

Oefening

  • Ga in kleermakershouding zitten met een rechte rug en ontspannen schouders.
  • Adem nu rustig uit door de neus.
  • Adem vervolgens diep in door de neus, waarbij je de ademstroom vanuit de stuit langs of door de wervelkolom omhoog volgt, in de richting van de buik, de borst, de keel, het voorhoofd, de kruin.
  • Uitademend stroomt zij rustig terug naar beneden.
  • Als je zo de ademstroom kunt volgen zul je merken dat er als vanzelf een licht ruisend geluid in de keelholte te horen is als de lucht langs de achterkant van de neus wordt gezogen. Dit kan aanhoren als het ruisen van de zee!

De Overwinningsadem kan als zelfstandige oefening beoefend worden met allerlei positieve effecten, zoals hierboven genoemd. Qua frequentie kan deze prana-yama naar eigen behoefte gedaan worden.

De Overwinningsadem wordt ook gebruikt als oefening tussen 2 rondes van bijvoorbeeld De Vuuradem in. Ze heeft dan een mild effect op de ademhaling.