Al mijn hele leven ben ik opgegroeid met yoga, ayurveda en een spirituele levensstijl. Mijn ouders, Ishwari en Yoganand, gaven in mijn jeugd yogalessen in een zaal bij ons woonhuis. Hier volgde ik met mijn vrienden de kinderyogales die Yoganand gaf. Ik hield als kind al erg van lichamelijke beweging; ik heb jarenlang judo en turnen beoefend, als ik niet in bomen aan het klimmen was. Yoga was toen een leuke uitdaging en vaak ook een hulpmiddel om mij fysiek ruimte en lenigheid te geven.

Toen ik Sri Vasudeva, de geliefde leraar van mijn ouders, leerde kennen werden door zijn lessen de mentale, emotionele en spirituele betekenis van Yoga voor mij steeds duidelijker. Op de school van het voortgezet onderwijs die ik bezocht was er veel aandacht voor emotionele intelligentie en Sri Vasudeva ’s wijsheden hielpen me daarbij om mijn oordelen en bezorgdheid over onze huidige samenleving meer te relativeren. De hatha yogalessen, die mijn vader Yoganand toen op deze school gaf, heb ik met veel plezier gevolgd en gaven me veel rust in mijn hoofd, net zoals de yogalessen van mijn moeder Ishwari waar ik later aan deelnam.

Na de middelbare school ben ik gaan studeren aan de WUR in Wageningen. Voeding en gezondheid was mijn keuze, omdat ik meer wilde weten over de werking van ons lichaam. Ik was mijn hele leven al vegetariër en moest regelmatig vragen hierover beantwoorden van geïnteresseerde vrienden en klasgenoten. Dat vond ik soms lastig, omdat ik niet heel precies wist waarom vegetarisme zo gezond zou zijn. Door mijn studie weet ik nu vanuit wetenschappelijke benadering hoe ons lichaam werkt en wat de invloed van voeding is op ons lichamelijke welzijn.

Naast mijn studie heeft ook politiek mij altijd erg geïnteresseerd, net als sociale rechtvaardigheid en dierenwelzijn erg belangrijk voor mij zijn. Met name in duurzaamheid blijft de politiek wat mij betreft erg achter en daarom ben ik mij daarin gaan verdiepen. Dat heeft me gebracht op mijn huidige plannen om een ecologische woning te bouwen. Daarnaast zijn ook perma-cultuur, passieve huizen, aquaponics en wormenhotels enkele onderwerpen waar ik me graag mee bezig houd. Ik ben namelijk van mening dat het onze morele verplichting is om goed voor onze aarde te zorgen en haar beter achter te laten voor de toekomstige generaties.

Na een aantal jaar minder met yoga bezig te zijn geweest was het voor mij een nieuwe en bijzondere uitdaging om me meer te gaan verdiepen in Yoga en de OM Guru Opleiding tot Yogadocent te volgen. Ik geef nu met veel plezier in het Ananda Yoga Centrum van mijn ouders. In mijn dagelijkse leven ervaar ik een prima balans tussen inspanning en ontspanning doordat ik mijn adem goed weet te gebruiken, ontdek ik steeds weer de kracht van de pranayama’s (ademoefeningen) en is mijn lichaam soepel en energiek. Ik vind het erg fijn om deze positieve ervaring in mijn lessen over te brengen en daarbij mensen te inspireren. Ik help hen graag kracht en bewustzijn in hun lichaam en geest terug te vinden.

bg_image


daniel@anandayogacentrum.nl