Opleiding ayurvedische massage - Ananda Yoga Centrum
Dhanwantari, godheid van healing, geneeskunde en ayurveda

Helend voor jezelf en de ander!

Zou jij een holistisch ayurvedische massage willen leren?
O.l.v. een deskundige docente met 35 jaar ervaring?
Wil je daarbij leren werken met het bijzondere zelfregulerende en zelfherstellende vermogen van ons lichaam?
In een ayurvedische massage cursus met veel aandacht voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van je intuïtie als masseur?

In deze holistische abhyanga massage cursus ga je leren te masseren vanuit liefde, wijsheid en intuïtie.

In 8 lesdagen leer je:
 • Een liefdevolle en diep ontspannende ayurvedische massage voor het hele lichaam: de Abhyanga massage
 • Met diverse helende ayurvedische massagetechnieken, strijkingen & handelingen
 • Gebruik te maken van natuurlijke basisoliën & ayurvedische kruidenoliën, de taila’s
 • Inzicht krijgen in de wijsheid van ayurveda met haar 3 levensstromen: de dosha’s
 • En de relatie tussen de 7 energiecentra, de chakra’s, en het emotionele & fysieke lichaam
 • Werken met Universele genezende energie die via je handen wordt overgedragen op degene die je masseert
 • Het stimuleren van de helende kracht in jezelf door speciale yoga oefeningen, ontspanningsmeditaties en rustgevende ademoefeningen.
 • Te behandelen vanuit wijsheid & inzicht, werkend met de achtergronden van Ayurveda en Yoga.

Onze ayurvedische massagecursus wordt ondersteund door een uitgebreide cursusmap met daarin de theoretische achtergronden van de abhyanga massage en heldere beschrijvingen van de praktijk van het masseren.

“De aanraking van een voelende hand kan
als een bliksemflits in het duister de mens verlichten”

                                                               Radhakrishnan

Wat is ayurvedische massage?

Ayurvedische Abhyanga Massage is  afkomstig uit Ayurveda, de eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Zij beschrijft hoe wij mensen een lang, gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

Ayurvedische massage is daarbij een belangrijk onderdeel in de dagelijkse verzorging.  Zij heeft  een positieve en balancerende werking op lichaam, geest en ziel.

Ayurvedische massage versterkt o.a. de lichaamsweefsels,  stimuleert belangrijke processen als de bloed- en lymfestroom, de opname van zuurstof en voedingsstoffen, de doorbloeding en de uitscheiding van gifstoffen. Zij heeft een stress verminderende werking doordat zij een diep ontspannend effect heeft op het zenuwgestel.

De ayurvedische abhyanga massage brengt de levensenergie prana in beweging en bevordert rust in gedachten en emoties. Fysieke of emotionele verstoringen van energie kunnen zo voorkomen worden of zelfs oplossen.

opl. ayurvedische massageDaarnaast werkt de massage ook in op de subtielere energieën van de mens, zoals die zich in en om het lichaam bevinden in de energiebanen –nadi’s– en de chakra’s.

De levensenergie wordt aan het stromen wordt gebracht en het zelfregulerende en herstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd!

Kortom een heel holistische benadering!

Wil jij de ayurvedische massage leren en kunnen toepassen thuis of in je praktijk?

In onze ayurvedische massage cursus -abhyanga- ga je masseren opl.Ayurvedische Massageervaren als een liefdevolle en dankbare vorm van werken met mensen. Dat kan in een praktijk of gewoon bij je thuis: 2 handen zijn genoeg. Ook is de opleiding een mooie uitbreiding van je massage-, yoga-, reiki- of therapie-praktijk.
De behandelingen zijn heilzaam voor jong en oud!

Aan het eind van de opleiding kun je de volgende behandelingen geven :

 • Een volledige ayurvedische lichaamsmassage met olie -Abhyanga–
 • Als deelmassage: een Indiase hoofdmassage –Shiro-Abhyanga–
 • Tevens is er aandacht voor het masseren van zwangere vrouwen, ouderen en kinderen.
Je spirituele ontwikkeling en groei als ayurvedisch masseur

We werken in een kleinschalige groep met veel persoonlijke aandacht voor jou als student. Elke lesdag wordt er gemasseerd in 2-tallen: je geeft de massage en je wordt ook zelf gemasseerd! Zo ervaar je zelf de positieve en zuiverende werking van ayurvedische massage op jouw lichaam en geest.

Er is in de cursus aandacht voor jouw persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling als toekomstig masseur/ masseuse. Je leert te masseren vanuit een harmonieuze, zuivere en evenwichtige houding. Yoga, ademoefeningen, ontspanningsmeditaties en een goede aarding dragen daartoe bij en zijn een vast onderdeel van iedere lesdag.

afb. Opleiding Ayurvedische Massage_AnandaYogaCentrum.nl

Lesinhoud
 • De dag begint met enkele yoga– en ademoefeningen en een ontspanningsmeditatie. Volgens Ayurveda ben je als masseur een doorgeefluik van de Universele Energie naar het lichaam en de geest van de ontvanger. De oefeningen helpen je daarom goed te aarden, je dagelijkse beslommeringen los te laten  en je energie krachtig te laten stromen.
 • Uitleg over Ayurveda, dosha’s & chakra’s.
  Je gaat leren de diepere verbanden te zien tussen de geest, de ziel en het lichaam. Zo kom je vaak tot inzichten die op een liefdevolle wijze kunnen leiden naar een innerlijk veranderingsproces met een lichamelijk effect!
 • De abhyanga-massage wordt voorgedaan en geoefend.
  Elke les wordt een onderdeel van de ayurvedische abhyanga massage aangeboden. De diverse massagetechnieken worden met een duidelijke instructie voorgedaan. Daarna ga je in tweetallen zelf masseren. Dit vindt plaats onder onze deskundige begeleiding.

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat .

Enkele reacties van oud cursisten

Annelies: Hoe mooi is het om als verpleegkundige met deze ayurvedische massage mijn kijk op de reguliere gezondheidszorg uit te breiden met kennis over de prachtige ayurvedische gezondheidsleer. Ik ben erg dankbaar dat ik deze cursus heb mogen volgen bij je, Ishwari.

Edith: Als analytische therapeut verruimt de ayurvedische massage mijn werkterrein. Daar waar woorden niet kunnen raken is het de aanraking die het zelfhelende vermogen van mijn cliënten aanzet. Noodzakelijk processen worden geactiveerd waarbij de heling niet gaat over hulp of geholpen worden maar het aanspreken van een dieper weten. Het is een eer dit te mogen toepassen binnen de reguliere zorg.

De map met het lesmateriaal van de ayurvedische massage cursus is zeer goed verzorgd. Het vormt een waardevol naslagwerk.

Voor mij persoonlijk als therapeut hebben de lesdagen ook veel gebracht. Ook mijn eigen helend vermogen is aangesproken. Ik ben andere keuzes in mijn leven gaan maken en ben in staat gesteld  een diepere connectie tot stand te brengen met mijn eigen innerlijk weten. Ishwari is erin geslaagd de fysieke, emotionele en spirituele thematiek in het lichaam te herkennen en te duiden. Het geheel werd consequent in een holistisch perspectief geplaatst. Haar werkwijze is zachtmoedig en duidelijk. Hierdoor is de kwaliteit erg goed.

De cursus was een feest waarbij telkens een goede start van de lesdagen geborgd werd door yogaoefeningen, die aansloten bij de behoeften van de individu en het collectieve belang van de groep. Ik ben dankbaar dat ik hier aan deel heb mogen nemen.

Fiona: Ik heb de Abhyanga, Pad-Abhyanga en de Ayurvedische lichaamsmassage met marma’s mogen leren in twee opeenvolgende jaren. Massages die heerlijk ontspannen, opschonen, raken en helen. Dankbaar voor de zachte en soms ook intense manier van voelen/leren voelen, de inzichten die ontstaan, de blokkades die worden/zijn losmaakt. Een bijna magische ervaring hoe de liefdevolle aanraking helend is voor lichaam en geest. Geraakt door en verrijkt met de kennis en inzichten kan en mag ik als Ayurvedisch masseuse, de ander deze pure ervaring ook laten ontmoeten.

Dankjewel hiervoor,  Ishwari, voor je fijne, gestructureerde en heldere manier van aanreiken, het doorgeven/delen van je kennis en weten.
Ik heb genoten van iedere lesdag! ​Met een lieve groet,​ Fiona​

Tanja: Dankjewel Ishwari voor een waardevolle en leerzame lessen. Ik heb ze met ontzettend veel plezier gevolgd. Het was een mooie tijd waarin ik veel energie en inspiratie heb opgedaan. Niet alleen de massages, ook alle adviezen, de meditaties, en de yogalessen waren een bijzondere ervaring.
Ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen!

Meer informatie Aanmelden

Praktische informatie

Aanvang

vrijdag 16 september 2022

Aantal dagen

8 vrijdagen van 9.30u. tot ±16.15u.

Data

2022: 16 & 30 sept., 14 okt., 4 & 18 nov., 2 & 16 dec. en
2023: 6 jan.

Docente

Ishwari van den Berg
heeft 35 jaar ervaring met het opleiden in
verschillende ayurvedische massage vormen.
Zo verzorgt zij naast de Abhyanga massage cursus,
o.a. de Opleiding Pad-abhyanga Massage & de Opleiding Ayurvedische Marma Massage.
Ishwari is tevens yoga-opleider en spiritueel coach.

Studiekosten

€740 ex. btw / €895 incl. btw
Inclusief olie & uitgebreide opleidingsmap.

In overleg is eventueel gespreide betaling mogelijk, hieraan zijn kosten verbonden.
Bel ons (0313-414893) gerust hierover.

Aantal deelnemers

maximaal 12

Inschrijving

In de cursus volgen we de ayurvedische traditie: de cursus is alleen voor vrouwelijk deelnemers.

Wil je deelnemen aan deze ayurvedische massage cursus?

 • Vul dan je gegevens online in via het contactformulier.
 • Daarna bevestigingen wij je inschrijving per mail en mailen je een nota.
 • Maak dan binnen 14-dagen de studiekosten t.w.  €895 over naar:
  bankrekening NL08 INGB 000 93 485 42
  t.n.v. Ananda Yoga Centrum – ELLECOM,
  o.v.v. Factuurnummer + Naam deelneemster

Wij wijzen je erop dat je inschrijving definitief is, nadat wij het contactformulier + de studiekosten ontvangen hebben. De inschrijvingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
Zie verder ook onze algemene voorwaarden.